Ex-president Musharraf wordt aangeklaagd voor hoogverraad

Musharraf in april dit jaar. Foto AP / B.K. Bangash

De Pakistaanse regering is van plan de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf aan te klagen voor hoogverraad. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Nisar Ali Khan vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Volgens de regering heeft Musharraf hoogverraad gepleegd door in 2007 de noodtoestand uit te roepen en de grondwet op te schorten. De regering stuurt morgen een brief naar het hooggerechtshof waarin wordt gevraagd het proces wegens hoogverraad in gang te zetten, aldus Khan.

Het zou de eerste keer zijn dat in Pakistan een militaire leider wordt vervolgd voor hoogverraad. Als hij schuldig wordt bevonden, kan Musharraf tot levenslang worden veroordeeld of de doodstraf krijgen.

‘Geen wraakactie van huidige premier Sharif’

Minister Khan benadrukt volgens AP dat de aanklacht geen persoonlijke wraakactie is van de huidige, dit voorjaar herkozen, premier Nawaz Sharif, die in 1999 via een coup door Musharraf uit de macht werd gezet. De ironie wil dat Sharif Musharraf destijds zelf als legerleider had benoemd.

De vroegere Pakistaanse president en legerleider Musharraf werd in augustus door een rechtbank in Islamabad bovendien al formeel in staat van beschuldiging gesteld in verband met de dood van oud-premier Benazir Bhutto bij een aanslag in 2007. Musharraf, destijds president, wordt ervan verdacht onvoldoende veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen om een aanslag op Bhutto te voorkomen.

Musharraf keerde in maart dit jaar uit vrijwillige ballingschap terug naar Pakistan om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen. Hij staat sinds april onder huisarrest. Hij werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen wegens diverse rechtszaken die tegen hem waren aangespannen.

    • Niels Posthumus