Elf mensen omgekomen bij aanslag in China - ‘daders Oeigoeren’

Oeigoerse mannen verkopen kalven op een markt in Hotan, in de regio Xinjiang.
Oeigoerse mannen verkopen kalven op een markt in Hotan, in de regio Xinjiang. Foto AP / Carol Huang

Bij een aanslag op een politiebureau in de noordwestelijke Chinese regio Xinjiang zijn elf mensen omgekomen. Dat melden de lokale autoriteiten, schrijft persbureau AP. Het is al een tijd onrustig in de regio.

Onder de doden zijn twee politieagenten en negen aanslagplegers. Twee agenten raakten gewond. Bij de aanval zouden messen en bijlen zijn gebruikt.

In Xinjiang is het al langere tijd onrustig, omdat de Oeigoerse moslimgemeenschap streeft naar zelfbestuur. Vooral dit jaar was bloedig. Een van de laatste aanslagen was die in Peking, waarbij drie aanvallers met een auto op het publiek inreden op het historische Tiananmenplein. De daders en twee toeristen kwamen om het leven.


Grotere kaart weergeven

Oeigoeren worden gediscrimineerd


De autoriteiten beschuldigen extremistische Oeigoeren gelieerd aan Al-Qaeda van de aanslag. Activisten wijzen op de sociale en economische discriminatie waar de Oeigoerse bevolking onder lijdt. Culturele restricties wekken woede op, zeggen zij.

In Xinjiang, een uitgestrekt gebied dat grenst aan Afghanistan, Pakistan en een aantal instabiele staten, wonen ongeveer 9 miljoen Oeigoeren. Veel van hen zeggen te worden gediscrimineerd door de politie. Onze correspondent Oscar Garschagen schreef daar na de aanslag in Peking over:

“De stelselmatige discriminatie ten spijt blijven steden als Peking, Shanghai en Guangzhou honderdduizenden jonge Oeigoeren aantrekken. Zij blijven het steeds proberen ondanks de discriminatie op de huizenmarkt, in hotels en op luchthavens. Zodra zij hun gezicht of identiteitskaarten laten zien, zijn huizen al verhuurd en zitten hotels en vliegtuigen vol.”

Oeigoeren profiteren niet of nauwelijks van de nieuwe welvaart in hun moederprovincie Xinjiang:

“Daarnaast wordt het culturele en religieuze leven streng gecontroleerd door de Han-Chinese autoriteiten en hun Oeigoerse handlangers. De moskeeën mogen bijvoorbeeld geen andere evenementen organiseren dan gebedsdiensten. Bijeenkomsten met meer dan vijf gelovigen buiten de moskee zijn verboden, voor grote huwelijksfeesten moet soms speciale toestemming worden gevraagd.”