China zegt Filippijnen meer hulp toe - nog tien Nederlanders vermist

Hulpgoederen worden uit een Nederlands militair vliegtuig gehaald op het Filipijnse eiland Cebu. Ook China heeft nu meer hulp toegezegd. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

China zegt een aantal reddingsteams en medische hulpverleners naar de Filippijnen te willen sturen om slachtoffers van tyfoon Haiyan te helpen. De regering in Beijing werd afgelopen week bekritiseerd omdat ze minder dan 1,5 miljoen euro aan noodhulp toezegde. Ondertussen zijn nog tien Nederlanders vermist in de Filippijnen.

China wil de hulpverleners naar het rampgebied sturen, zodra “de omstandigheden dat toelaten”, zei een woordvoerder van het ministerie. Het is nog onduidelijk of de teams daadwerkelijk klaar staan om te vertrekken, en of de Filippijnen het aanbod hebben geaccepteerd.

Veel landen, en zelfs meubelgigant Ikea, trokken afgelopen week meer geld uit dan China voor hulp aan de Filippijnen. China’s weerzin om meer te geven heeft waarschijnlijk te maken met een langlopend conflict met de Filippijnen over een aantal eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Beide landen maken aanspraak op de eilanden.

Het dodental als gevolg van de tyfoon staat vooralsnog op 3974.

Nog tien Nederlanders vermist in de Filippijnen

Met tien Nederlanders in de Filippijnen is nog geen contact geweest sinds tyfoon Haiyan over dat land raasde. Van hen waren twee op vakantie, de andere acht wonen in het zwaar getroffen land, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De tyfoon verwoestte een week geleden tienduizenden woningen en gebouwen. Honderdduizenden mensen zijn van huis en haard verdreven.

Morgen is een landelijke actiedag in Nederland voor de slachtoffers van de tyfoon. Bedrijven, scholen en overheden zetten eigen acties op en de publieke en commerciële radio- en televisiezenders staan een groot deel van de dag stil bij de actie.

(AP/Novum)