‘Beatrix wist al in 2011 dat ze dit jaar zou aftreden’

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima, in het gezelschap van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (M) en wereldkampioen windsurfen Kiri Thode (R), kijken op Bonaire naar een watersportdemonstratie. Foto ANP / Michael Kooren

Prinses Beatrix wist in 2011 al dat ze dit jaar zou aftreden als koningin. Dat valt op te maken uit uitspraken van koning Willem-Alexander, die momenteel met zijn vrouw Máxima Bonaire bezoekt, zo meldt de NOS.

In de toespraak waarin Beatrix haar aftreden aankondigde, zei ze dat ze die stap al enige jaren overwoog. De koning zei gisteren dat hij tijdens zijn vorige bezoek aan Bonaire, in 2011, al wist wat dat zijn moeder snel zou aftreden:

“We hebben toen gezegd dat we snel zouden terugkomen. Dat het zo snel zou zijn wisten wij wel, maar u niet.”

Protest bij bezoek

Het koningspaar is op Bonaire voor een kennismakingstocht met de Caribische Eilanden. Gisteren kregen ze voor het eerst te maken met protest. De economische omstandigheden op Bonaire zijn slecht: inflatiecijfers zijn soms wel tien procent, de prijzen van producten zijn hoog. Gepensioneerden krijgen elke maand maar zo’n vijfhonderd euro pensioen, schrijft persdienst Novum.

Bovendien zijn veel Bonairianen ook ontevreden over de politieke band met Nederland. De demonstranten eisen een referendum om de uitkomst van het staatkundig proces, waarin werd besloten dat Bonaire direct onder Den Haag ging vallen, voor goedkeuring aan het volk voor te leggen.

Ook tijdens het vorige bezoek van Willem-Alexander was er protest. Toen beloofde hij tijdens een nieuw bezoek opnieuw met de demonstranten te praten. Dat heeft hij gedaan. Even buiten de hoofdstad Kralendijk stapte hij onverwachts uit zijn bus om met de demonstranten te praten. Hij nodigde ze ook uit voor een receptie later op de avond.

Volgende stop: Curaçao

Bonaire is de vierde stop tijdens het kennismakingsbezoek aan de Cariben. Het koninklijk paar vloog zaterdagavond door naar Curaçao, waar na een dag rust het programma van het officiële bezoek morgen begint.

Het koningspaar bezoekt een ouderenorganisatie op Bonaire. Foto ANP / Michael Kooren