Zuid-Koreaanse Lee verbetert wereldrecord 500 meter alwéér

Lee vanavond tijdens haar wereldrecordrace in Salt Lake City. Foto AP / Rick Bowmer

De Zuid-Koreaanse schaatsster Sang-Hwa Lee heeft voor de derde keer in ruim een week tijd haar eigen wereldrecord op de 500 meter verbroken. Lee snelde vanavond bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City naar een tijd van 36,36 seconden. Gisteren reed ze nog een nieuw wereldrecord van 36,57 seconden.

De snelheid waarmee Lee haar eigen wereldrecord aanscherpt is opmerkelijk. Op 9 november begon ze aan haar indrukwekkende recordreeks: in Calgary scherpte ze haar oude mondiale toptijd van 36,82 seconden met zes hondersten aan en kwam ze uit op 36,74. Gisteren haalde Lee daar in de Utah Olympic Oval in Salt Lake City bijna twee tienden vanaf (36,57). Vandaag was ze zelfs ruim twee tienden sneller.

Bekijk hier de nieuwste wereldrecordrace van Lee:

In de schaduw van Lee dook ook de Amerikaanse Heather Richardson vanavond onder de 37 seconden. Haar tijd van 36,90 was goed voor zilver. Olga Fatkulina uit Rusland pakte in 37,13 seconden brons. Margot Boer (37,32) was op de zesde plaats de beste Nederlander. Thijsje Oenema, Mayon Kuipers en Anice Das werden respectievelijk veertiende, zeventiende en negentiende.

    • Pim van den Dool