Ziekte polio is (weer) terug Polio-uitbraken in Syrië en Afrika

Polio is op een haar na uitgeroeid, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar de uitbraken in Syrië en in de Hoorn van Afrika bewijzen dat de strijd nog niet gewonnen is. De kinderverlammingsziekte in 6 keer 2 minuten.

Door onze redacteur Maartje Somers

In de Syrische provincie Deir-es-Zor aan de grens met Irak zijn op 17 oktober bij 22 kinderen verlammingsverschijnselen geconstateerd. Bij dertien van hen is de diagnose polio gesteld. Het is de eerste uitbraak in Syrië sinds het land in 1999 poliovrij werd verklaard. Syrië had een hoge vaccinatiegraad, 91 procent van de kinderen was ingeënt tegen de ziekte. Door de burgeroorlog, die in 2011 begon, is dat nu gedaald tot 68 procent.

„Alle kinderen die nu gediagnosticeerd zijn, zijn jonger dan twee jaar”, zegt Oliver Rosenbauer, woordvoerder van het poliobestrijdingsprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Rosenbauer is de uitbraak in Syrië een probleem voor de hele regio. „Het virus is aangetroffen in riolen in Egypte, Israël en de Gazastrook. Maar daar is de vaccinatiegraad hoog genoeg om te voorkomen dat kinderen ziek worden. Dat geldt veel minder voor Syrië, Irak, Jordanië, Turkije en Libanon, waar nu vaccinatierondes beginnen.”

Behalve Syrië kampt ook Afrika met een polio-uitbraak, al sinds mei. Deze week sloeg de VN-directeur humanitaire operaties alarm. Een vaccinatiecampagne voor 165.000 kinderen in twee provincies in Zuid-Soedan is spaak gelopen. De regering en de rebellen van de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM) die in de provincies strijd voeren, kunnen het niet eens worden over de voorwaarden om de vaccinatieteams toe te laten. Rosenbauer: „Het vaccinatieprogramma is in zo’n gebied vaak het grootste gezondheidsinitiatief. Leiders proberen het te gebruiken als politiek drukmiddel.”

Verder zijn dit jaar 180 gevallen van polio in Somalië geconstateerd, veertien in Kenia en zes in Ethiopië. Zuid-Soedan loopt volgens de WHO groot gevaar weer besmet te worden.

    • Maartje Somers