Koperen handvatten en leuningen doden veel ziekenhuisbacteriën

Bacteriën die resistent zijn tegen de bestaande antibiotica maken steeds meer slachtoffers. Ben Tiggelaar beschreef 9 november zijn zorgen over de toename van ziekenhuisinfecties omdat medisch personeel zich vaak niet aan de hygiëneregels houdt. Om de kans op besmetting te verkleinen is een andere methode mogelijk, relatief eenvoudig, effectief en efficiënt. De meeste besmettingen worden verspreid via oppervlakken waar verschillende mensen met hun handen aan zitten. Het metaal koper heeft een uitstekende antibacteriële werking. Reeds in de oudheid was dit bekend en werd het gebruikt bij medicatie en desinfectie van wonden. Wetenschappelijke onderzoeken hebben de anti-microbiële werking herhaaldelijk bevestigd. Ook bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica leggen het loodje als ze in contact komen met koper. Bij een test in een Engels ziekenhuis werden handvatten en andere vlakken die vaak aangeraakt worden, vervangen door koperen versies, bijvoorbeeld deurhendels, kranen, leuningen, kledingtrolleys, bedtafels, toiletbrillen en lichtknopjes. 18 maanden lang werd van ieder item tweemaal per dag het aantal bacteriën gecontroleerd. Een andere afdeling van het ziekenhuis kreeg geen aanpassingen, maar werd getest als controle. De test wees uit dat 90 tot 100 procent van de bacteriën gedood werd. Deze uitkomst was boven verwachting. Een vierkante cm koper doodt 10 miljoen MRSA-bacteriën in slechts 90 minuten. Er wordt in de ziekenhuiswereld al gesproken over ‘killing copper‘.

Dr. ir. Brecht Daams

    • Dr. Ir. Brecht Daams