Waarover praten wij dit weekend? Over het pijnlijke afscheid van de recessie

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

We hoeven geen geld te doneren aan de Filippijnen via Giro 555. Het organiseren van solidariteit hebben we immers uitbesteed aan de staat. Wij betalen belasting, de overheid stuurt geld naar rampgebieden. Daar hebben wij geen omkijken meer naar.

Niet klimaatverandering, maar sociale onrechtvaardigheid veroorzaakte het hoge dodental op de Filippijnen. Een Filippijns delegatielid deed maandag op de VN-klimaattop een emotionele oproep om klimaatverandering tegen te gaan, maar het is niet bewezen dat klimaatverandering meer orkanen teweegbrengt. De werkelijke oorzaak van het hoge dodental zijn de erbarmelijke leefomstandigheden van een groot deel van de Filippijnse bevolking. Er is nauwelijks een land denkbaar waar de rijkdom oneerlijker verdeeld is. 44 procent van de bevolking leeft in sloppenwijken. Vorig weekend bleek wat een orkaan daarmee doet: de hutten en houten huisjes werden weggevaagd. De betonnen gebouwen waarin de rijke Filippijnen wonen bleven overeind staan. De overheid kan beter werk maken van het verbeteren van de leefomstandigheden van de eigen bevolking dan met de vinger te wijzen naar het veranderende klimaat.

Het is slecht nieuws dat Nederland uit de recessie is. Zolang er economische krimp was, hadden we een reden het systeem fundamenteel te veranderen, bijvoorbeeld in de richting van meer duurzaamheid en meer overheidsinvesteringen. Als de economie aantrekt, vervliegt de aantrekkingskracht van alternatieven.

Er moet geen brood meer worden verkocht in schoolkantines. Uit verschillende onderzoeken blijkt nu dat brood zorgt voor heftige schommelingen in de suikerspiegel. Kinderen worden hier moe van en dat beïnvloedt hun schoolprestaties. Bovendien bestaat de kans dat glutenintolerantie bij jonge kinderen nog niet is ontdekt. We moeten hen niet blootstellen aan een potentieel schadelijk product.

Rutte heeft weinig begrepen van de mensenrechten. Tijdens het bezoek aan China wees hij zijn ambtgenoot Li Keqiang erop dat naleving van mensenrechten in het belang is van de economische ontwikkeling. Mensenrechten zouden zekerheid bieden voor bedrijven en daarom investeringen opleveren. Rutte begrijpt blijkbaar niet dat de mensenrechten niet bestaan omdat er geld mee verdiend kan worden. De ideologische leegte van Ruttes opmerking blijkt al uit het feit dat je zijn redenering makkelijk kunt omdraaien. De peiler van de Chinese industrie is haar spotgoedkope arbeid: China moet vooral niet het recht op een redelijk loon naleven, dat zou desastreus zijn voor zijn economie.

Facebook moet pedoseksualiteit als geaardheid erkennen. Op dit moment kun je bij het invullen van je Facebookprofiel alleen een voorkeur uitspreken voor mannen of vrouwen, terwijl volgens Duits onderzoek 1 procent van de mannen worstelt met pedofiele gevoelens. We krijgen geen goed beeld van onze vriendenkring als Facebook deze mensen de kans onthoudt om hiervoor uit te komen. Het zou goed zijn voor de acceptatie van deze minderheid.