Vandaag landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vandaag komt Sinterklaas aan in Groningen voor de landelijke intocht. Zijn pakjesboot wordt rond het middaguur verwacht in Groningen. Ondanks protesten neemt hij honderden Zwarte Pieten mee.

De stad rekent op vijftigduizend toeschouwers en verwacht een feestelijke dag.

De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd, mede door de uitlatingen van VN-onderzoekster Verene Shepherd, die aan het hoofd staat van de werkgroep die onderzoek doet naar de zwarte knecht van Sinterklaas.

Na de landelijke intocht in Groningen, die vanaf 12.00 uur live op televisie wordt uitgezonden, doet de Sint andere dorpen en steden aan, waaronder Amsterdam. In die stad stapten tegenstanders van Zwarte Piet zelfs naar de rechter om de intocht met pieten te verbieden. De pieten zijn gewoon welkom, maar de organisatie kwam ze tegemoet door de pieten een iets ander uiterlijk te geven. Zo dragen ze geen gouden oorringen en hebben sommigen ander haar en een andere kleur lippenstift.

Het hele weekend zijn op meerdere plekken protesten tegen Zwarte Piet aangekondigd, waaronder morgenmiddag op de Dam in Amsterdam. De aangekondigde demonstraties moeten vooral vreedzaam verlopen en zijn voor de politie en gemeenten geen reden tot extra maatregelen. Volgens een woordvoerder is met allerlei scenario’s rekening gehouden.

Volgens een verslaggever van de NOS staan de eerste kinderen al te wachten op de kade: