Toronto rangeert wilde burgemeester op zijspoor

De gemeenteraad van Toronto is begonnen met een proces om burgemeester Rob Ford zijn bevoegdheden af te nemen. Ford, die zichzelf meer en meer onmogelijk heeft gemaakt sinds hij vorige week toegaf crack cocaïne te hebben gebruikt, blijft alleen in naam burgemeester van de grootste stad van Canada.

De gemeenteraad stemde vrijdag in met een motie om Ford de macht te ontnemen om benoemingen te doen en op te treden in noodsituaties. Maandag wil de raad de overige bevoegdheden en het budget van de burgemeester overdragen aan zijn plaatsvervanger. Tot de raadsverkiezingen over een jaar zal ook de staf van Ford worden beperkt tot die van een gewoon gemeenteraadslid.

Ford, populair onder lager opgeleide kiezers, dacht de storm te kunnen doorstaan. Maar de situatie escaleerde donderdag toen hij tijdens een live uitzending op tv vulgaire uitspraken deed over orale seks. Hij deed dat in een felle reactie op nieuwe beschuldigingen over prostitutie, die naar voren kwamen bij een politieonderzoek.

    • Frank Kuin