Tien december

Al op 3 januari van dit jaar besloot The New York Times de verhalenbundel Tenth of December van George Saunders uit te roepen tot het beste boek van 2013. Daarmee had het de meest overschatte hype van het jaar kunnen worden, maar van overschatting lijkt weinig sprake. De kritieken waren unaniem juichend. „Saunders’ werk staat altijd in het teken van grappige, maar vooral wrange parodieën op ons moderne leven en het kapitalisme”, schreef recensent Rutger Lemm al in NRC Handelsblad (). In De Groene Amsterdammer was Lynn Berger ook buitengewoon gecharmeerd: ze noemde de verhalen „hoopvol, dwars tegen alle beperkingen, beklemmingen en excessen van onze duistere tijden in”. Persis Bekkering noemde de bundel in de Volkskrant „fris en grappig” (). Opvallend: al deze critici zijn de dertig nog niet gepasseerd. De vertaling, Tien december, is net verschenen.