Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Supporters Celtic klagen Amsterdamse politie aan

Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Celtic kwamen het op De Dam in Amsterdam tot ongeregeldheden.
Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Celtic kwamen het op De Dam in Amsterdam tot ongeregeldheden. Foto NRC / Hans Nijenhuis

Een groep supporters van Celtic die vorige week betrokken was bij relletjes in het centrum van Amsterdam gaat de Nederlandse politie aanklagen vanwege het harde optreden van het korps. Ook de Schotse club denkt na over eventuele juridische stappen. Dat zeggen ze vanavond in actualiteitenrubriek Eenvandaag.

Celtic heeft een Nederlandse advocaat ingeschakeld om klachten van gedupeerde fans te onderzoeken en indien nodig naar de rechter te stappen. Het clubbestuur zegt de klachten serieus te nemen en heeft een onderzoek ingesteld naar de confrontatie tussen de fans en de politie.

Voor de wedstrijd tussen Ajax en Celtic vorige week woensdag hadden honderden supporters van de Schotse club zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties. Verschillende fans en agenten raakten gewond.

Bekijk hier beelden van de rellen:

Na afloop van de wedstrijd kreeg Celtic veel klachten van supporters over hun behandeling in Amsterdam. Die beklaagden zich erover dat ze in hoge mate waren geprovoceerd. Er lopen al onderzoeken die moeten uitwijzen of het optreden van de politie proportioneel was. (Novum)