Sinterklaas aangekomen in Groningen

Screenshot NTR

Onder grote belangstelling heeft Sinterklaas even voor 12.30 uur voet aan wal gezet in Groningen. Nadat de Sint een staf werd overhandigd werd hij ‘namens alle kinderen in Groningen en Nederland’ verwelkomd door de Groningse interim-burgemeester Ruud Vreeman.

Sinterklaas begon daarna aan een tocht door de Groningse binnenstad. Op de Grote Markt werd hij door alle aanwezige kinderen toegezongen. Sinterklaas riep iedereen op om vanaf vanavond zijn schoen te zetten.

Pakjesboot 12 was afgeladen met Zwarte Pieten en werd gevolgd door onder meer Pieten in kano’s en een amfibievoertuig. Bij de aankomst deden zich geen incidenten voor.

De Sint komt aan met de stoomboot. Foto ANP / Remko de Waal

Twitter avatar FCGOnline FCGOnline Groen-witte Zwarte Piet trekt morgen door Stad - het feest kan beginnen! VN-claim voor FC? (foto via @Ducatist1973) http://t.co/OuB9wVxgur

Morgen intocht in andere steden en dorpen

Na de landelijke intocht in Groningen, die vanaf 12.00 uur live op televisie wordt uitgezonden, doet de Sint andere steden en dorpen aan, waaronder Amsterdam. In die stad stapten tegenstanders van Zwarte Piet zelfs naar de rechter om de intocht met pieten te verbieden. De pieten zijn gewoon welkom, maar de organisatie kwam ze tegemoet door de pieten een iets ander uiterlijk te geven. Zo dragen ze geen gouden oorringen en hebben sommigen ander haar en een andere kleur lippenstift.

Het hele weekend zijn op meerdere plekken protesten tegen Zwarte Piet aangekondigd, waaronder morgenmiddag op de Dam in Amsterdam. De aangekondigde demonstraties moeten vooral vreedzaam verlopen en zijn voor de politie en gemeenten geen reden tot extra maatregelen. Volgens een woordvoerder is met allerlei scenario’s rekening gehouden.

De intocht is hier live te volgen.

    • Marije Willems