Schisma in Berlusconi’s partij, maar ‘Italiaanse coalitie blijft stabiel’

Silvio Berlusconi vanmiddag tijdens een toespraak waarin hij de heroprichting van zijn voormalige partij Forza Italia officieel bekendmaakte.
Silvio Berlusconi vanmiddag tijdens een toespraak waarin hij de heroprichting van zijn voormalige partij Forza Italia officieel bekendmaakte. Foto AP / Mauro Scrobogna

Ondanks het schisma dat zich gisteravond heeft voorgedaan in de partij van oud-premier Silvio Berlusconi zal de Italiaanse regering stabiel blijven. Dat zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano vanavond. Alfano besloot gisteravond uit Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid te stappen.

De breuk tussen Berlusconi en Alfano is het gevolg van een meningsverschil tussen de twee politieke zwaargewichten over de toekomst van de centrum-rechtse politiek in Italië. Berlusconi kondigde vanmiddag de heroprichting van zijn voormalige partij Forza Italia aan. Alfano voelde daar weinig voor en maakte gisteravond bekend een nieuwe politieke beweging op te richten: Nieuw Centrumrechts.

Hoewel Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid nu in twee politieke groeperingen uiteen valt, verzekerde Alfano Italiaanse journalisten vanavond dat de regering van premier Enrico Letta niet in gevaar zal komen. Nieuw Centrumrechts zal Berlusconi blijven steunen, zo zei Alfano. Hij stelde dat de vijf ministers van het Volk van de Vrijheid, die allemaal naar zijn nieuwe beweging overstappen, in de regering blijven en dat de coalitie van Letta daardoor niet in gevaar is.

Berlusconi vraagt Alfano in toespraak om steun

In een toespraak tot zijn gevolg sprak Berlusconi, die geplaagd wordt door politieke tegenslag, vanmiddag de hoop uit met zijn voormalige partijgenoten gezamenlijk te kunnen optrekken. Alfano maakte vanavond duidelijk zijn loyaliteit aan Berlusconi nog niet voorbij is. De minister kondigde aan niet mee te zullen werken aan pogingen om de oud-premier zijn senaatszetel te ontnemen wegens zijn veroordeling voor belastingfraude. Een stemming daarover wordt verwacht op 27 november.

De eerste scheurtjes in het conservatieve collectief toonden zich begin oktober, toen Berlusconi gedwongen was terug te komen op zijn dreigement de regering van premier Letta te laten vallen. Zijn belangrijkste bondgenoten weigerden hem in zijn dreigement te steunen.

    • Pim van den Dool