‘Russische politie doodt bommenmaker aanslag Volgograd’

De bus na de zelfmoordaanslag op 21 oktober waarbij zes doden en ongeveer veertig gewonden vielen.
De bus na de zelfmoordaanslag op 21 oktober waarbij zes doden en ongeveer veertig gewonden vielen. Foto Reuters / Russian Emergencies Ministry

De Russische politie heeft de belangrijkste nog levende betrokkene bij de zelfmoordaanslag van vorige maand op een bus in Volgograd gedood. Dat heeft het nationale anti-terrorismecomité van Rusland bevestigd. Het gaat om de man van de vrouw die zichzelf opblies bij de aanslag, die aan zes mensen het leven kostte.

Bij de actie van de Russische politie vandaag, in de deelrepubliek Dagestan, kwam Dmitry Sokolov om het leven, de man van de 30-jarige Naida Asijalova. Sokolov zou de zware bommen hebben gemaakt die Asijalova gebruikte bij haar zelfmoordaanslag op 21 oktober. Naast Sokolov werden bij de politieactie, die uren heeft geduurd, nog vier andere militanten gedood in een huis in Makhachkala, de hoofdstad van Dagestan.

Een kaartje met daarop aangegeven de stad Volgograd:


View Larger Map

Vrees voor meer geweld in aanloop naar Sotsji

De aanslag, waarbij ook circa 40 gewonden vielen, deed in Rusland de vrees oplaaien voor meer geweld van moslimfundamentalisten en separatisten in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji, die eind januari beginnen. In de deelrepublieken Dagestan en Ingoesjetië wordt al jarenlang strijd gevoerd door rebellen die vechten voor een onafhankelijk Kaukasisch Emiraat.

De zelfmoordaanslag in Volgograd illustreert dat de Kaukasus niet is gepacificeerd en dat het geweld, net als tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1994-1996), weer kan overslaan naar Rusland zelf.

    • Pim van den Dool