Rookworsten en testamenten – écht Hema

Cultuuricoon Hema staat onder druk. Maar is het dan verstandig om notariële aktes of zorgverzekeringen te gaan verkopen?

Foto HH, bewerking fotodienst NRC

En jawel, weer is Hema uitgeroepen tot ‘meest onmisbare merk’ in Nederland. Al sinds de verkiezing wordt gehouden, nu zes jaar, eindigt het warenhuis op de eerste plaats. Driekwart van de duizend gepeilde Nederlanders zegt niet zonder de Hema te kunnen. Het warenhuis is een „cultuuricoon”, schrijft het European Institute for Brand Management, dat het onderzoek deed. „Hema hoort bij Nederland”, zeggen ondervraagden. „Niets is zo Hollands als een rookworst van de Hema.”

De rode Hema-letters zijn een vanzelfsprekendheid in een winkelstraat. Net als de producten die het warenhuis, in 1926 opgericht als de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, jaar in jaar uit trouw verkoopt. Tompouces. Degelijk ondergoed. Jip en Janneke. En die rookworst. Echt Hema.

Maar cultuuricoon of niet, de resultaten staan onder druk. De winst halveerde vorig jaar bijna en kwam uit op 6,4 miljoen euro. De omzet nam met 0,3 procent toe tot 1,2 miljard euro, terwijl het aantal winkels met 37 groeide. Hema heeft last van snel oprukkende concurrentie op internet, stuntwinkels als Action en het slechte economische tij.

Tijd voor iets nieuws, redeneerde de top van het bedrijf. Of in ieder geval iets erbíj.

Onverwachte producten verschenen afgelopen weken in de schappen, althans de virtuele. Hema biedt online notariële aktes – „makkelijk te regelen” en „in begrijpelijke taal” – en een zorgverzekering aan. Een Hema-testament of -samenlevingscontract kost 125 euro per akte. Een Hema-basispremie met een minimaal eigen risico is af te sluiten voor 89 euro per maand. Wie een hoog eigen risico aandurft, betaalt maar 69 euro.

Daarnaast kijkt Hema over de grens. Er zijn winkels in België (96 winkels), Frankrijk (25), Duitsland (10) en Luxemburg (4). En dat aantal moet verder toenemen – Hema als wereldspeler.

Smakelijk lachen

Een doorslaand succes is de twee weken oude notarisservice nog niet te noemen. Die wekte verontwaardiging in de beroepsgroep. Een notariskantoor in Leiderdorp ging over tot de verkoop van rookworst. Een daad van protest – gretig door de media verslagen. Een notariële akte is geen ‘eenheidsworst’, was de kluchtige boodschap. Hema-bestuursvoorzitter Ronald van Zetten heeft er „smakelijk om gelachen”, vertelt hij aan de telefoon.

Minder onschuldig is de actie die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onderneemt. Die roept notarissen op niet met Hema samen te werken, werd donderdag bekend. En dat is niet alles: de KNB stapt naar de tuchtrechter. „We betwijfelen of de Hema-notarissen wel aan de zorgplicht tegenover klanten kunnen voldoen”, verklaart een woordvoerder van de beroepsorganisatie. „Dat willen we laten toetsen.” Tot verbazing van Hema, laat een woordvoerder weten. „Wij hébben de service al laten toetsen.” Goede reclame is het in ieder geval niet.

De zorgverzekering is minder vernieuwend. Drogisterijketen Kruidvat bood die al van 2006 tot en met 2011 aan, samen met verzekeraar Ohra. Kruidvat stopte omdat de verzekering „onvoldoende onderscheidend” was, zegt een woordvoerder.

Experts betwijfelen of de initiatieven aanslaan. „Hema is van zijn geloof gevallen”, zegt retaildeskundige Paul Moers van marketingbureau Strategic Marketing Services. „Producten van Hema moeten altijd aan drie eisen voldoen: goedkoop, hoge kwaliteit, uniek design. „Maar hun zorgverzekering is niet de goedkoopste, de kwaliteit hebben ze niet in de hand omdat ze de dienst uitbesteden aan externe notariskantoren en zorgverzekeraar Menzis. En uniek design – ik zie het niet.”

Hoogleraar marketing Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam vreest dat het bedrijf zijn eigen merk „overschat” – klanten associëren Hema met gebruiksartikelen, niet met notarissen, zegt hij. Hij begrijpt wel waarom het aanbod van dergelijke ‘virtuele’ producten aantrekkelijk is voor het bedrijf: „geen extra inkoop en voorraden, wel extra omzet”. Maar het kan ook fout gaan met zo’n testament, waarschuwt hij. „En dan staat er ook Hema op.”

Hema-topman Van Zetten vindt dat notarisdiensten en zorgverzekeringen wél bij Hema passen. „We verkopen al tien jaar verzekeringen”, relativeert hij. En de zorgverzekering is helemaal Hema: door het afsluiten van een zorgverzekering krijgt de klant 10 procent korting in de winkel. Past precies bij „het imago van Hema als goedkope winkel”. En de „eenvoud en eenheidsprijzen” van de notariële aktes passen óók prima bij dat karakter.

Geen rookworst in Frankrijk

Hema is sinds 2007 in handen van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital – net als de kroketten van Mora en de bergspullen van Bever Zwerfsport. Lion kocht Hema voor naar verluidt 1,1 miljard euro van retailconcern Maxeda. Na drie jaar zette Lion Capital Hema alweer in de verkoop, voor 1,5 miljard euro. Toen bleek dat niemand dat bedrag voor het bedrijf overhad, haalde de eigenaar het warenhuis maar weer uit de etalage. Poging mislukt.

De afgelopen jaren heeft Lion Capital flink in Hema geïnvesteerd – met als doel de waarde op te krikken. Onder het bewind van het private-equitybedrijf groeide Hema naar 665 vestigingen, waarvan 530 in Nederland. Er werken zo’n 11.500 mensen, van wie veel parttimers.

De buitenlandse bazen zijn best flexibel: op buitenlandse investeringen „zit geen rem”, zegt Van Zetten. Zo groeide het aantal winkels in Frankrijk sinds 2009 van 1 naar 25. Eind volgend jaar moeten dat er 60 zijn. En Hema bekijkt in welke andere landen – mogelijk niet alleen in Europa. „We kijken naar de hele wereldbol”, zegt Van Zetten.

Smaak is lokaal bepaald, zegt retaildeskundige Moers. „En dat heeft Hema goed in de gaten. Gewoon eigenwijs de Nederlandse formule één op één kopiëren, dat doen ze niet.” Zo loopt rookworst wel in Duitsland, maar in Frankrijk niet. Jip en Janneke slaat overal aan, ook al kennen de Fransen en Duitsers Annie M.G. Schmidt niet.

Maar een hoop „managementsaandacht” vraagt die expansie naar het buitenland wel, zegt hoogleraar Molenaar. „Dat kan een bedrijf zich eigenlijk alleen permitteren als het zijn zaken in Nederland goed op orde heeft.” En dat heeft Hema nu niet, is zijn inschatting. In welk opzicht? „Internet”, zegt Molenaar . „Hun website staat nog erg los van de winkels.” Andere ketens zijn actiever bezig die twee te „integreren” – elektronicaketen Mediamarkt en het Britse warenhuis Marks & Spencer bijvoorbeeld. Dáár zou Hema tijd en middelen in moeten investeren, vindt Molenaar.

Na de introductie van de notarisservice en de zorgverzekering zo kort na elkaar, is het wachten op een volgende onverwachte sprong van het warenhuis. Vakanties, een hondenuitlaatservice, uitvaarten – binnenkort misschien ook wel Echt Hema. Wat kunnen we nog meer verwachten? Van Zetten lacht. „De komende weken is het even rustig”, belooft hij. Maar hij houdt alle „speculatie” scherp in de gaten. „Wie weet doen we inspiratie op.”

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam