Ronaldo wint deel 1 van two-men-show

Ronaldo heeft alvast van zich doen spreken in de titanenstrijd tussen hem en Zlatan. Portugal - Zweden werd 1-0. Dinsdag is de return.

De Portugese aanvoerder Ronaldo oogt nog wanhopig, vlak voor hij de 1-0 zou maken tegen Zweden.
De Portugese aanvoerder Ronaldo oogt nog wanhopig, vlak voor hij de 1-0 zou maken tegen Zweden. Foto AP

De onmacht van Ronaldo manifesteerde zich een kwartier voor tijd toen hij, reeds afgevlagd voor buitenspel, hard van vlakbij op de vuisten van doelman Andreas Isaksson schoot. Daar mag de scheidsrechter geel voor geven. ‘Was dat nou nodig zo?’, leek de Zweedse back Mikael Lustig te vragen, en Ronaldo reageerde geprikkeld, met een kopstoot-achtige hoofdbeweging. Dezelfde minuut volgde alsnog de gele kaart, toen de Portugese superster bij een landing Isaksson raakte. Ronaldo lachte erom.

Vijf kwartier waren voorbijgegleden in het eerste WK-playoffduel tussen Portugal en Zweden en Ronaldo zou niet de held worden van Estádio Da Luz. Eerder schlemiel, of in ieder geval miskend genie.

Maar goed. „Meneer stond weer op de goede plek”, zei Arjen Robben na het oefenduel in augustus tussen Nederland en Portugal, waarin Ronaldo vlak voor tijd gelijkgemaakte. Het was niet anders vrijdagavond in Lissabon. Meneer stond weer op de goede plek. Niet lang na zijn misbaar, het kopstootje, de gele kaart, kopte hij vallend een sublieme voorzet van Miguel Veloso achter Isaksson en zo verloste hij zichzelf van de druk van het móeten. Een stapje dichter bij het WK.

Zlatan Ibrahimovic en Ronaldo, dat was de titanenstrijd binnen de wedstrijd. Maar deel één werd niet de two-men-show die er op basis van hun reputaties van verwacht mocht worden. Ibrahimovic kopte nuttig weg, nuttig ja, bij een Portugese corner. Na rust: een kolderieke situatie voor het Zweedse doel, waar de bal via verschillende lichaamsdelen tot voor de voeten van Ronaldo kwam: over.

Het dreigde zo de avond te worden van de Lustigs, de Olssons, de Larssons die met zonedekking Ronaldo redelijk in de tang hadden. Of Pepe en Bruno Alves, die zich met Ibrahimovic bemoeiden, met succes. Grote kansen waren er wel: Joao Moutinho voor Portugal en Johan Elmander vroeg in de wedstrijd. Een open wedstrijd, waarin Portugal met name in de tweede helft domineerde. Dertien hoekschoppen, zeventig procent balbezit. Dat werk.

Ronaldo deed uiteindelijk wat zijn land van hem verwacht, al moest het publiek, ruim zestigduizend man, er lang op wachten. Met een tweede kopbal, hard op de lat, had hij vlak voor tijd nog meer eer kunnen opstrijken. Het woord is aan Ibrahimovic, dinsdag in Stockholm.

    • Bart Hinke