Problemen met Nederlandse hulpgoederen voor Filippijnen

Een Amerikaanse soldaat aan boord van een helikopter met hulpgoederen voor de Filippijnen.
Een Amerikaanse soldaat aan boord van een helikopter met hulpgoederen voor de Filippijnen. Foto AP / Bullit Marquez

De Nederlandse hulpgoederen die de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) naar de Filippijnen hebben gestuurd, zijn voorlopig nog niet in het rampgebied aangekomen. Er zijn problemen om de goederen in de getroffen gebieden te krijgen, liet een woordvoerder van de SHO vanavond weten aan persbureau Novum.

Vrachtwagenchauffeurs die de spullen zouden meenemen naar het getroffen eiland Leyte weigeren vooralsnog per boot te vertrekken. Ze vrezen dat ze niet direct terug kunnen. “Het is er te chaotisch en te druk. Iedereen wil weg en er is geen voedsel en water”, aldus de woordvoerder.

‘Gelukkig komt er ook heel veel wel aan’

Inmiddels wordt het vliegveld op het eiland Cebu overspoeld door hulpgoederen. De organisaties werken hard alles in goede banen te leiden. Ze moeten volgens SHO “continu dealen met de problemen die ter plaatse ontstaan”. “Gelukkig komt er ook heel veel wel aan”, zo zegt de woordvoerder.

Nederland wil zo snel mogelijk een tweede vlucht met hulpgoederen naar de Filipijnen sturen. Wanneer dat precies is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. “In ieder geval binnen een week.”

Dat de hulpverlening moeizaam op gang komt is geen verrassing. De Verenigde Naties erkenden afgelopen week ook dat bepaalde gebieden slecht te bereiken zijn en dat nog niet alle slachtoffers de noodzakelijke hulp krijgen. Valerie Amos, bij de VN verantwoordelijk voor de noodhulp, zei:

“Het klopt, er zijn nog altijd gebieden die we niet hebben kunnen bereiken, waar mensen in grote nood zijn. Het voelt alsof we de mensen hebben laten zitten.”

Landelijke actiedag om geld in te zamelen

Maandag wordt een landelijke actiedag georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Volgens de woordvoerder verlopen alle voorbereidingen voorspoedig. Morgen wordt de opnamelocatie volledig aangekleed en ingericht, aan de precieze vorm wordt nog gewerkt.

De SHO heeft dit keer niet gekozen voor een avondvullende programma op televisie. De publieke en commerciële tv- en radiozenders besteden de hele dag door, van zes uur ‘s ochtends tot twaalf uur ‘s nachts aandacht aan de inzamelingsactie. Vrijwel alle live-programma’s doen mee, van Tijd voor Max tot Shownieuws van SBS. In de late avond komt er een overkoepelend programma waarin de opbrengst wordt bekendgemaakt.