Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oud-medewerker Wilders: PVV verandert in een sekte

PVV-leider Geert Wilders wacht op de aankomst van voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, op het Binnenhof afgelopen woensdag.
PVV-leider Geert Wilders wacht op de aankomst van voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, op het Binnenhof afgelopen woensdag. Foto ANP / Martijn Beekman

De PVV van Geert Wilders heeft zich ontwikkeld tot een partij die “uiteindelijk alle kenmerken van een sekte vertoont”. Dit zegt de oud-persoonlijk medewerker van Wilders, Johan Driessen, vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad. Driessen doet daarin een boekje open over de binnenwereld van Wilders.

‘PVV alleen in functie van loopbaan Geert’

Driessen, ook oud-PVV-Kamerlid (2010-2012), woonde als Wilders’ persoonlijk medewerker jarenlang al het interne overleg van de partijleider bij. Hij reisde veelvuldig met Wilders naar het buitenland en trad op als beheerder van de partijkas. Deze week werd bekend dat Driessen in dienst treedt van het Kamerlid Louis Bontes, de onlangs verstoten oud-penningmeester van de fractie.

Volgens Driessen staat de PVV “alléén in functie van de voortzetting van de loopbaan van Geert”. De PVV-leider “geeft in essentie niets om de mensen die zich voor hem uit de naad werken”, aldus Driessen.

‘Hij vindt het fijn mensen uit elkaar te spelen’

Het gevolg is volgens Driessen dat de PVV “nog steeds een boom zonder wortels” is. “Vroeg of laat valt die neer.” Wilders schept volgens Driessen bewust verdeeldheid in de partij om te vermijden dat zich een tegenmacht vormt. Intern “vergelijkt Geert zich graag met ‘de intrigant’ uit Asterix”, zegt Driessen.

“Hij vindt het fijn mensen uit elkaar te spelen.”

De PVV was niet voor commentaar bereikbaar.