Van Gaal blij met defensie

De Japanse journalist die vroeg waarom er zoveel goede jonge verdedigers in Oranje rondlopen, moest maar eens met zijn Nederlandse collega’s gaan praten, suggereerde Louis van Gaal. „U heeft namelijk gelijk. Ik probeer de media daar al maanden van te overtuigen, maar mij lukt het niet”, zei de bondscoach vrijdag op de persconferentie voorafgaand aan Japan - Nederland.

Daags voor het oefenduel trainde Oranje in het stadion van Racing Genk, waar Nederland zaterdag het ‘uitspelende’ land zal zijn. Bruno Martins Indi (21) begon aan de training met een spierverrekking, en verliet na de warming-up het veld. Ron Vlaar (28) staat tegen Japan in het centrum van de verdediging met Stefan de Vrij (21).

Dinsdag speelt het Nederlands elftal thuis tegen het Colombia van spits Radamel Falcao en dan zal de verdediging van Oranje beproefd worden. Van Gaal maakt zich geen zorgen, na een succesvolle kwalificatiereeks waarin zijn defensie maar vijf tegentreffers incasseerde. Hij deelde nog een sneer uit naar België, dat donderdagavond in Brussel „met al die ervaren topspelers” verloor van Colombia (2-0). „Dat zegt dus niets.”

Aan Joris Mathijsen (33) en John Heitinga (30), WK-finalisten in 2010, lijkt het WK in Brazilië voorbij te gaan. Het oefenduel in februari tegen Frankrijk „zou nog een kans kunnen zijn” voor de gewezen centrale verdedigers, zei Van Gaal. „Maar normaal gesproken ben ik al bezig met een proces.”

En ervaring dan? „Een speler van achttien kan meer ervaring hebben dan een speler van dertig die twee WK’s heeft gespeeld”, zei de bondscoach. „Als je iets honderd keer verkeerd deed, heb je ervaring in iets verkeerd doen. En dus niet in het spelen in onze visie.” Zijn jonge verdedigers, met backs Daley Blind (23) en Daryl Janmaat (24), zijn volgens Van Gaal bovendien beter in de opbouw. „Ze geven eerder die verticale pass.”

Dat had die Japanse journalist kortom „allemaal goed gezien”.