Opnieuw doden bij gevechten in Libië - VS roepen op tot kalmte

Een demonstratie in Tripoli tegen de aanwezige milities in de stad liep gisteren uit op een bloedbad waarbij tientallen doden vielen.
Een demonstratie in Tripoli tegen de aanwezige milities in de stad liep gisteren uit op een bloedbad waarbij tientallen doden vielen. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Bij nieuwe gevechten in de Libische hoofdstad Tripoli zijn vandaag vier doden gevallen. Dat meldt persbureau AP. Gisteren richtten milities in Tripoli een bloedbad aan waarbij tientallen doden vielen. De Verenigde Staten hebben vanavond alle partijen in Libië opgeroepen de kalmte te bewaren.

In Tripoli kwamen gisteren tientallen burgers om het leven en raakten er tussen de 300 en 400 gewond toen gewapende milities het vuur openden op betogers die het vertrek van de milities uit de stad eisten. Het dodental werd begin van de middag omhoog bijgesteld naar veertig.

Premier Ali Zeidan onderschreef na het bloedbad de eis van de demonstranten dat de milities uit de stad moeten vertrekken, maar zijn positie is mogelijk te zwak om de milities te verdrijven. Sinds de val van dictator Moammar Gaddafi in 2011 is de Libische staat ernstig verzwakt en hebben gewapende groeperingen in Libië vrij spel.

Aan de regering gelieerde milities en gewapende inwoners van Tripoli werden vandaag in verschillende delen van de stad gestationeerd om verder geweld te voorkomen. Daarin slaagden zij niet volledig, want vanochtend vroeg braken er gevechten uit toen een militie uit de westelijke stad Misrata een een legerbasis in Tajoura, een voorstad van Tripoli, aanviel. Bij gevechten die daarop uitbraken vielen vier doden en raakten dertien mensen gewond.

VS ‘diep verontrust’ over geweldsuitbarsting

De Verenigde Staten, die in 2011 een belangrijke rol speelden bij het verdrijven van Gaddafi en de centrale regering in Tripoli steunen, lieten vanavond weten “diep verontrust” te zijn over de geweldsuitbarsting in Libië. De VS roepen de strijdende partijen in het land op “terughoudendheid te betrachten en de kalmte te herstellen”.

De Libische premier Zeidan riep vandaag ook opnieuw op tot een einde aan het geweld. Hij voegde toe dat de ontwikkelingen van de komende dagen “beslissend” zullen zijn voor “de toekomst van Libië en het succes van de revolutie”.

    • Pim van den Dool