Afrikaanse play-offs: Ivoorkust en Nigeria plaatsten zich voor WK

De Nigeriaan Victor Moses juicht nadat hij de openingstreffer in het play-offduel met Ethiopië heeft gescoord. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

Nigeria heeft zich vanavond ten koste van Ethiopië geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië van volgend jaar. Later vanavond plaatste ook Ivoorkust zich, ten koste van Senegal. Nigeria en Ivoorkust zijn de eerste twee Afrikaanse landen die zich hebben verzekerd van een WK-ticket.

Nigeria won in de stad Calabar met 2-0 van Ethiopië, nadat het vorige maand ook al met 1-2 had gewonnen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Nigeria is het eerste Afrikaanse land dat zich voor de WK heeft gekwalificeerd. Voor de Nigerianen waren Victor Moses en Victor Obbina trefzeker. Moses scoorde in de twintigste minuut uit een penalty, Obbina schoot in de 82e minuut een vrije trap raak.

Het is voor de vijfde keer dat Nigeria zich weet te plaatsen voor het WK voetbal. Op de afgelopen vijf WK’s ontbrak Nigeria maar één keer.

Derde wereldkampioenschap voor Ivoorkust op rij

Ivoorkust plaatste zich vanavond als tweede Afrikaanse land voor het WK. Het speelde in Casablanca met 1-1 gelijk tegen Senegal, nadat het in de heenwedstrijd al met 3-1 had gewonnen. Senegal kwam vanavond in de 77e minuut op voorsprong toen Moussa Sow een strafschop benutte. Oud-Feyenoorder Salomon Kalou maakte in de blessuretijd nog de 1-1 voor Ivoorkust.

Voor Ivoorkust wordt het WK van volgend jaar in Brazilië het derde wereldkampioenschap op rij. In 2006 en 2010 wist het land echter niet tot de knock-outfase door te dringen.

Welke drie andere Afrikaanse landen volgend jaar naar Brazilië mogen, wordt de komende dagen bekend. Dan staan nog de play-offs Kameroen - Tunesië, Egypte - Ghana en Algerije - Burkina Faso op het programma.

Portugal wint, Frankrijk dreigt WK te missen

In Europa worden deze week de laatste tickets voor het WK verdeeld. De eerste play-offwedstrijd tussen Portugal en Zweden eindigde gisteravond in een 1-0 overwinning voor de Portguezen dankzij een late treffer van Cristiano Ronaldo. Frankrijk dreigt het WK mis te lopen nadat het gisteravond met 2-0 verloor in en van Oekraïne. Griekenland zette een grote stap richting het WK door Roemenië in Piraeus met 3-1 te verslaan. IJsland - Kroatië eindigde in 0-0.

    • Pim van den Dool