Net gemist 16/11

Deze week onder meer: het duurste vliegdekschip ooit, Sunny Bergman’s nieuwe film Sletvrees en de mooiste goals van 2013. Wat Het duurste vliegdekschip ooit Tijd 4,5 minuut Vorig weekend werd in de haven van Virginia het duurste vliegdekschip ooit in de VS onthuld: de USS Gerald Ford. Het schip, dat een dek heeft dat zo

Deze week onder meer: het duurste vliegdekschip ooit, Sunny Bergman’s nieuwe film Sletvrees en de mooiste goals van 2013.

Wat Het duurste vliegdekschip ooit
Tijd 4,5 minuut

Vorig weekend werd in de haven van Virginia het duurste vliegdekschip ooit in de VS onthuld: de USS Gerald Ford. Het schip, dat een dek heeft dat zo groot is als een paar voetbalvelden, kostte 13 miljard dollar.  The Verge ging kijken en maakte een filmpje van het drijvende kantoorcomplex.

Wat De mooiste goals van 2013
Tijd 10 minuten

Het stemmen  voor de goal van het jaar, de FIFA Puskàs Award, is van start gegaan. Via de website van de FIFA kun je de tien genomineerden terugkijken en je stem uitbrengen. De waarschijnlijke winnaar: een fantastische omhaal van Zlatan Ibrahimovic buiten het strafschopgebied. Op 13 januari wordt de winnaar bekend.

Wat My Abortion
Tijd  20 minuten

Een op de drie vrouwen in de Verenigde Staten pleegt voor haar 45ste een keer abortus, schrijft New York Magazine. Maar de consensus over het al dan niet toelaten van abortus is in de VS  ver te zoeken. In iedere staat zijn de regels weer anders. Bovendien wordt er weinig openlijk
over ervaringen gesproken, aldus New York Magazine. In dit nummer vertellen 26 vrouwen over hun abortus.

Wat The Record Breaker
Tijd 25 minuten

Dansen met de grootste hoelahoep,  lopen met de zwaarste schoenen en zo lang mogelijk een grasmaaier op je kin houden. Al deze records staan in het Guinness Book of Records. En allemaal  staan ze op naam van één man: Ashrita Furman. In de documentaire The Record Breaker volgt documentairemaker Brian McGinn Furman terwijl hij voorbereidingen treft om de Machu Picchu te beklimmen. Op stelten.

Wat Sletvrees
Tijd  78 minuten

Het is het bekende cliché: een man die seks heeft gehad met veel vrouwen is stoer. Een vrouw die het met veel mannen gedaan heeft, is een sloerie. Waarom eigenlijk?  Die vraag stelt documentairemaakster Sunny Bergman in haar nieuwe film Sletvrees die deze week werd uitgezonden. Bergman werd bekend met de documentaire Beperkt houdbaar  (2007) waarin ze het westerse schoonheidsideaal beeld bracht.

    • Stijn Bronzwaer