Nederlands elftal komt niet verder dan 2-2 tegen Japan

Arjen Robben (links) viert zijn 0-2 met Rafael van der Vaart van Oranje tijdens de oefenwedstrijd in de Cristal Arena in Genk tegen Japan.
Arjen Robben (links) viert zijn 0-2 met Rafael van der Vaart van Oranje tijdens de oefenwedstrijd in de Cristal Arena in Genk tegen Japan. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Oranje heeft vanmiddag in het Belgische Genk met 2-2 gelijkgespeeld tegen Japan. Het Nederlands elftal had in de eerste helft van de oefenwedstrijd een overwicht en kwam 0-2 voor, dankzij goals van Rafael van der Vaart en Arjen Robben. Japan wist de wedstrijd in de tweede helft echter te kantelen en knokte zich terug tot 2-2.

Aanvoerder Arjen Robben toonde zich na afloop van de wedstrijd voor de camera’s van SBS 6 teleurgesteld. De eerste helft was “best aardig”, vond hij, maar in de tweede helft gaf Oranje het helemaal weg, aldus de aanvoerder:

“Je zag een heel ander beeld. We gaven het initiatief totaal uit handen en dan kom je helemaal niet meer aan voetballen toe. Het werd een kwestie van tegenhouden, dat is helemaal niet ons spel. We kwamen er niet meer aan te pas.”

Bondscoach Louis van Gaal stelde dat Oranje het weggeven van de voorsprong aan zichzelf te danken had:

“Wij brengen zelf Japan twee minuten voor het einde van de eerste helft weer in de wedstrijd. Dat is zeer onnodig. In de tweede helft hebben we alle zeilen moeten bijzetten om er nog een gelijkspel uit te halen.”

Nederland had in eerste helft de overhand

Na een aarzelend begin van beide ploegen was het Nederland dat het meeste gevaar stichtte. Na twaalf minuten werd een hoge pass richting Van der Vaart door de Japanse verdediging slecht verwerkt. De middenvelder van Hamburger SV was alert en wipte de bal in het Japanse doel.

Na de 1-0 hield Nederland de wedstrijd goed onder controle. In de 39e minuut zorgde Robben vervolgens voor een ruimere voorsprong. De vleugelspits stoomde op langs de rechterflank, trok naar binnen en haalde uit. De Japanse doelman Shuichi Nishikawa was kansloos.

Toch was de marge maar een doelpunt bij de rust. Osako schoot op aangeven van Makoto Hasebe in een keer raak. Na de thee ging Japan op jacht naar meer. Nederland, waar Jetro Willems Nigel de Jong was komen aflossen, kreeg de ene na de andere Japanse aanval te verwerken. Oud-VVV’er Honda scoorde na een vlotlopende aanval de gelijkmaker.

Met Memphis Depay als invaller voor Siem de Jong kwam er weer even wat durf en creativiteit in de Nederlandse aanval, maar Japan was simpelweg sterker in de tweede helft. Met Shinji Kagawa en Honda in de ploeg hadden de Aziaten veel creativiteit in de ploeg. In de slotfase kwam Jonathan de Guzman Van der Vaart nog vervangen, maar aan de stand veranderde niets meer.

Voor Nederland is het het eerste puntenverlies tegen een Aziatische tegenstander. De vorige tien duels tegen ploegen uit Azië won Oranje.

Het wedstrijdverslag is van persbureau Novum.

    • Pim van den Dool