Militante groep eist dodelijke aanslag op Gouden Dageraad op

Een demonstrant in de Griekse stad Thessaloniki houdt een tekstbord omhoog met daarop de tekst 'Eruit met de neonazi's'.
Een demonstrant in de Griekse stad Thessaloniki houdt een tekstbord omhoog met daarop de tekst 'Eruit met de neonazi's'. Foto AP / Nikolas Giakoumidis

Een onbekende Griekse militante groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanslag op twee aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad eerder deze maand. Dat meldt persbureau Reuters. De politie kan de authenticiteit van de claim nog niet bevestigen.

Voor een kantoor van Gouden Dageraad in Athene werden op 1 november twee mannen doodgeschoten door een motorrijder. Een derde man raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. De aanslag deed de vrees voor meer politiek geweld in Griekenland oplaaien.

De aanslag op Gouden Dageraad, dat sinds vorig jaar achttien van de driehonderd parlementszetels heeft, werd vandaag op de website zougla.gr opgeëist door de onbekende groepering Militante Revolutionaire Strijders van het Volk. De groep zegt dat de aanslag gepleegd is uit wraak voor de dood van de linkse rapper Pavlos Fyssas. De rapper werd op 17 september in een café doodgestoken door een aanhanger van Gouden Dageraad. Fyssas had in zijn werk duidelijk stelling genomen tegen extreemrechtse groepen als Gouden Dageraad.

‘Nazigespuis Gouden Dageraad hoort thuis in vuilnisbak geschiedenis’

De Militante Revolutionaire Strijders van het Volk zeggen in een verklaring dat de moord op Fyssas “de druppel bloed is die de emmer deed overlopen”. De groep noemt het overlijden van de rapper in een achttien pagina’s tellend document een “keerpunt”:

“Ons gewapende antwoord [...] is het startpunt van een campagne van het volk die bedoeld is om de het nazigespuis van Gouden Dageraad te zenden naar waar het thuishoort, in de prullenbak van de geschiedenis.”

Na de moord op Fyssas klonk in Griekenland de roep om Gouden Dageraad, dat beschuldigd wordt van gewelddadige acties tegen buitenlanders, hard aan te pakken. Dat gebeurde ook, want de leiders van de extreemrechtse partij werden gearresteerd en de onschendbaarheid van zes parlementariërs van Gouden Dageraad werd opgeheven om het strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie te kunnen verbreden. Drie van hen worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, drie anderen van gewelddadigheden.

    • Pim van den Dool