Merkies botste al jaren met PvdA

Er is al jaren onenigheid tussen de PvdA en Europarlementariër Judith Merkies over het terugbetalen van dagvergoedingen. Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens een gedragscode moeten PvdA-Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, tweederde van hun dagvergoeding à 304 euro terugbetalen. Merkies, die in Brussel woont, stortte afgelopen zomer 84.000 euro terug. Volgens de advocaat van de PvdA gebeurde dat pas „onder grote druk”. „Ze vond excuus op excuus om niet terug te hoeven betalen.” Volgens de advocaat heeft Merkies de afgelopen jaren twee keer tevergeefs een verzoek ingediend om het geld te gebruiken voor iets anders: een woning in Nederland en een extra medewerker.

Partijvoorzitter Hans Spekman vond deze opstelling onzuiver; mede daarom mocht Merkies zich niet kandideren als PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. De Europarlementariër zegt dat ze zich aan de interne regels heeft gehouden en eist dat Spekman zijn woorden terugneemt.

De advocaat van Merkies kwalificeerde het optreden van de partijvoorzitter, die niet aanwezig was, als „hypocriet” en „politieke chantage”. Merkies zelf stelde dat de schade voor haar en haar gezin „onvoorstelbaar groot” is: „Mijn kinderen worden op het voetbalveld aangesproken”.

Ondanks de harde wederzijdse verwijten accepteerden Merkies en de PvdA een voorstel van de rechter om te proberen alsnog tot een schikking te komen. Ze hebben tot aanstaande dinsdag. Slagen ze niet, dan volgt over twee weken een vonnis.

    • Thijs Niemantsverdriet