Opinie

Lokpietjes

Youp

Boven de Sinterklaasintocht hangen uit voorzorg een traumaheli en twee gevechtshelikopters, terwijl op de daken zwarte scherpschutterpieten door het vizier van hun mitrailleurs een oogje in het zeil houden. De goedheiligman draagt voor de zekerheid een kogelvrije tabberd en heeft een renpaard, zodat hij als dat nodig mocht zijn, binnen twintig seconden weg is. De naast hem lopende pieten zijn zwart geschminkte mariniers. In de zijstraten staan diverse pelotons ME paraat. De hoofdcommissaris van politie volgt alles op zeventien monitoren vanuit een commandopost in de atoomvrije kelder onder het stadhuis. Verder zwerft een vijftigtal stillen, die er uitzien als doodgewone vaders, door het centrum. Sommigen hebben gewoon een kind op hun nek. Camouflagevaders werden ze tijdens de briefing genoemd.

In de zak van de pieten zit geen strooigoed, maar er zitten traangasgranaten in, die bij het minste geringste in de menigte geworpen kunnen worden. In het binnenste van de roe zit een gummiknuppel. De hele operatie is meerdere malen geoefend. Onder andere op fans van de Schotse voetbalclub Celtic. De burgemeester betreurt het dat het op deze manier moet, maar door de zwartepietendiscussie, die vooral op het internet gierend uit de klauw is gelopen, voelde hij zich genoodzaakt deze maatregelen te nemen. Hij heeft uit angst voor stemmingmakerij maar niets verteld over de duikers die de haven hebben gecontroleerd op zeemijnen en de EOD die een bomschouw onder de bruggen heeft verricht. Dit leek hem beter. Met premier Rutte, die op dit moment in China verblijft, is doorlopend contact. Het is daar tijdens de intocht nacht, maar de bewindsman gaat niet slapen voordat hij weet dat de goedheiligman weer veilig binnen is. Ivo Opstelten coördineert de hele operatie namens de regering. Sinterklaas is oud-generaal Peter van Uhm, die officieel ook opperbevelhebber van de hele operatie is en die via een oortje voortdurend in contact staat met het commandocentrum. Peter is de Sint omdat hij een wijze oude man is met de juiste uitstraling in deze functie.

Ook diverse ziekenhuizen zijn paraat. Een leger chirurgen staat klaar om in geval van nood onmiddellijk in te grijpen. Enkele uren voordat de intocht begint heeft de politie al lokpietjes ingezet. Zij lopen door drukke winkelcentra, terwijl undercoveragenten toekijken welke reactie hun aanwezigheid uitlokt. Op Aruba staat het regeringsvliegtuig afgetankt standby zodat de koning en de koningin in geval van nood onmiddellijk kunnen terugvliegen. Ook zij staan via een speciale verbinding voortdurend in contact met zowel de premier als het commandocentrum in de bunker onder het stadhuis. De regering denkt dat het uiteindelijk allemaal wel los zal lopen, maar wil later niet het verwijt krijgen dat, als de intocht volledig uit de hand mocht lopen, ze niet op het ergste waren voorbereid.

Zowel Opstelten als Rutte rekent op eventuele Kamervragen over het feit of dit soort voorzorgsmaatregelen inderdaad nodig was. Of dit niet een erg dure operatie was? Zij zullen dan in eerste instantie wijzen op de maatschappelijke onrust die dreigde en uitleggen dat zij als bewindslieden het ook liever anders hadden gezien. De kosten vinden zij ook hoog en de 0,1 procent groei wordt hierdoor eigenlijk meteen alweer teniet gedaan, maar veiligheid gaat absoluut boven alles. Tevens zullen ze bekendmaken dat er nog voor 2015 een ambtelijke werkgroep zal worden gevormd en dat die zich gaat richten op de nieuwe Sinterklaasintocht. Deze zal met zogenaamde Smartiespieten voorgoed een geheel ander karakter krijgen. En er zal ook serieus gekeken worden of de Sint voortaan niet meer op een witte schimmel gaat rijden, maar op een zebra. Het zogenaamde compromispaardje. Het meelopen van dit zwart-witte dier scheelt een hoop discussie binnen de Nederlandse maneges waar de eigenaren van donkere paarden zich al jaren gediscrimineerd voelen. Ook de Negerklaas is een serieuze optie. En er komt ook onderzoek of een traumacentrum voor kinderen, die geestelijke beschadigingen door een ontmoeting met een zwarte piet hebben opgelopen, nodig is. Daar kunnen zij diverse therapieën volgen.

Maar voor het zover is, heeft de regering er eerst voor gezorgd dat de intocht van 2013 bovenal veilig verloopt. De kinderen zelf zullen er vooralsnog niks van merken. Want om hen gaat het. Het is een feest voor de kleintjes. Kinderen die nog ergens in geloven.