kan veel dieren en mensen redden

Met stamcellen gekweekt vlees scheelt hulpbronnen en dierenleed, vindt Diederik Jekel.

Een aantal wetenschappers in Nederland heeft ontdekt hoe we stamcellen kunnen aansporen om vele nieuwe cellen te produceren. In augustus van dit jaar was professor Mark Post van de Universiteit Maastricht in het nieuws met een door hem in een laboratorium gekweekte hamburger. Dat was deels een publiciteitsstunt, deels een bewijs van kunnen en deels food for thought. De vleesproductie legt een enorm druk op moeder aarde. De vleesindustrie gebruikt 30 procent van het bruikbare landoppervlak; deze dieren zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. En dan hebben we het nog niet over het dierenleed in de vleesindustrie. Een gekweekte hamburger zou een uitkomst zijn.

Alleen, zo’n hamburger kost nu een kwart miljoen euro, dus is het de vraag of dit het beste idee van Nederland is. Ik denk van wel. De eerste computer kostte ook tonnen, maar is nu al lang veel goedkoper.

Maar bovenal staat de gekweekte hamburger symbool voor het menselijke aanpassingsvermogen. De aarde heeft een groot aantal problemen, zoals de energiecrisis, de watercrisis, het broeikaseffect. We zijn gewoon met teveel mensen op de aarde en we leggen een te grote druk op de planeet. Uitvinden als de gekweekte hamburger geven mij de hoop dat we in de komende eeuw oplossingen kunnen vinden voor deze problemen, zodat we harmonieuzer kunnen leven op de planeet die ons voedt en beschermt.

Diederik Jekel is natuurkundige en wetenschapsjournalist.

    • Diederik Jekel