Krijgen kun je leren

Bij het kiezen van cadeautjes staat geluk op het spel En sommige cadeaus ontvang je niet, die incasseer je Maar hoe? Arjen van Veelen geeft kies- en geefgeboden

None

Het krijgen van teleurstellende cadeaus is een van de zwaarste opgaven die bestaan. Een mens wordt geacht blij te zijn met cadeaus, terwijl daar niet altijd reden toe is. Sterker nog, zelfs je geliefde kan bij het uitkiezen van je cadeau dramatische misstappen begaan, een verkeerde kleur, een verkeerde maat, allerlei signalen die jou het hartverscheurende gevoel geven voor eeuwig onbegrepen en eenzaam te blijven. Sommige cadeaus ontvang je niet, sommige cadeaus incasseer je.

De etiquette schrijft voor dat je blijdschap moet tonen, zelfs als je niet blij bent. Door het uiten van dankbaarheid maak je immers de gever gelukkig. Dit legt zware druk op het moment van overhandiging en vooral van het uitpakken. Zou het toeval zijn dat juist dit onderdeel bij familiefeesten als Kerst en Sinterklaas eigenlijk niet bestaat? De cadeaus liggen anoniem onder de kerstboom of in een juten zak. Toch zullen zelfs dan de blikken op je gericht zijn, op zoek naar tekenen van vreugde of teleurstelling.

Daarom hier enkele wenken om teleurstelling te camoufleren en gezichtsverlies te voorkomen bij het uitpakken van verkeerde cadeaus.