Krijgen is ook een kunst

Sommige cadeaus ontvang je niet, die incasseer je. Maar hoe?

Het krijgen van teleurstellende cadeaus is een van de zwaarste opgaven die bestaan. Een mens wordt geacht blij te zijn met cadeaus, terwijl daar niet altijd reden toe is. Sterker nog, zelfs je geliefde kan bij het uitkiezen van je cadeau dramatische misstappen begaan, een verkeerde kleur, een verkeerde maat, allerlei signalen die jou het hartverscheurende gevoel geven voor eeuwig onbegrepen en eenzaam te blijven. Sommige cadeaus ontvang je niet, sommige cadeaus incasseer je.

De etiquette schrijft voor dat je blijdschap moet tonen, zelfs als je niet blij bent. Door het uiten van dankbaarheid maak je immers de gever gelukkig. Dit legt zware druk op het moment van overhandiging en vooral van het uitpakken. Zou het toeval zijn dat juist dit onderdeel bij familiefeesten als Kerst en Sinterklaas eigenlijk niet bestaat? De cadeaus liggen anoniem onder de kerstboom of in een juten zak. Toch zullen zelfs dan de blikken op je gericht zijn, op zoek naar tekenen van vreugde of teleurstelling.

Daarom hier enkele wenken om teleurstelling te camoufleren en gezichtsverlies te voorkomen bij het uitpakken van verkeerde cadeaus.

1. Uit al vóór het uitpakken je dankbaarheid voor het pure feit dat je überhaupt een cadeau krijgt. Zo laat je zien dat je liefde onvoorwaardelijk is en dat je dankbaarheid los staat van het cadeau zelf. Dat cadeau zelf wordt dan een formaliteit. Dat haalt de druk van de ketel. Enigszins.

2. Oefen een blijde gelaatsuitdrukking voor de spiegel. Neem een proefles acteren. Vooral de manier waarop je je mond open laat vallen kan alles maken of breken.

3. Temper intussen je verwachtingen. Een cadeau kan, maar hoeft niet per se de materiële uitdrukking van jullie eeuwige liefde en zielsverbondenheid te zijn. Soms is een cadeau gewoon een ding.

4. Kijk tijdens het uitpakken heel moeilijk, maar laat die frons los zodra je het cadeau in zicht hebt. Zo kijk je altijd relatief vrolijk op het moment suprême, ook als je stiekem teleurgesteld bent.

5. Benoem nooit wat je uitpakt (‘Leuk, sokken!’). Mensen weten best wat sokken zijn.

6. Als het echt niet lukt om vreugde te veinzen, gebruik dan afleidingstrucs. Sla bijvoorbeeld je handen voor je gezicht alsof je overmand bent door vreugde. Of spring de ander om de hals en verberg je gezicht. Wat je ook vaak ziet: laat het cadeau meteen aan iedereen zien, of laat het cadeau zelfs rondgaan. Dat leidt de blikken af van jou.

7. Mocht de beteutering echt totaal zijn, laat die dan gewoon zien, gooi er zelfs een schepje bovenop, en zeg met je bedroefdste gezicht: ‘ik heb precíes deze sokken vorige week net voor mezelf gekocht!’. Dat geeft de gever het fijne gevoel echt een cadeau te hebben gekocht dat bij jou past. Dit is ook de enige manier om zonder gezichtsverlies te polsen naar het bonnetje.

8. Zeg nooit: ‘Dit had je nou echt niet hoeven doen’. Tenzij je het letterlijk zo meent natuurlijk. Zeg ook nooit: ‘Het gaat om het gebaar’. Want het gaat niet om het gebaar, dat weet je best, dat weet iedereen.

9. Bevrijd jezelf van elk gevoel van verplichting iets terug te geven. Een cadeau is geen schuld die je moet inlossen. Bedenk boven alles: het is een groot cadeau om jou iets te mogen geven.

10. Zorg dat slechte cadeaus, hoe duur ook, onmiddellijk uit je leven verdwijnen. Vernietig ze.

    • Arjen van Veelen