Koreaanse Lee Sang-hwa blijft records schaatsen op 500 meter

Opnieuw een wereldrecord op de 500 meter voor Lee Sang-hwa. Drie vrouwen onder de 37 seconden. En een nationale toptijd voor Michel Mulder.

De Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-hwa heeft bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City haar eigen wereldrecord op de 500 meter verbeterd. De regerend olympisch kampioene won de afstand vrijdag in een tijd van 36,57 seconden, sneller dan de oude toptijd van 36,74 die ze vorige week in Calgary reed. Ook haar opening na 100 meter (10,16) was de snelste ooit.

Achter winnares Lee Sang-hwa kwamen ook de Chinese Beixing Wang (tweede in 36,85) en de Amerikaanse Heather Richardson (derde in 36,97) onder de 37 seconden. Beiden reden een nationaal record. Het niveau van de 500 meter was bij de vrouwen niet eerder zo hoog. Op de zesde plaats was Margot Boer de beste Nederlandse, met een persoonlijk record van 37,28. Het Nederlands record blijft met 37,06 in handen van Thijsje Oenema, die nu in 37,70 vijftiende werd.

Bij de mannen kwam Michel Mulder tot een nieuw Nederlands record op de 500 meter. De regerend wereldkampioen sprint reed een tijd van 34,26 seconden en verbeterde het record van Jan Smeekens, die begin dit jaar in Calgary 34,32 op de klok zette.

Het nationaal record op de baan waar hij vorig jaar wereldkampioen werd was voor Mulder niet genoeg om de 500 meter de winnen. Twee schaatsers waren een honderdste sneller. De Canadees Gilmore Junio en de Japanner Joji Kato reden beiden 34,25, en ook in duizendsten bleek hun tijd gelijk: 34,258. In de laatste rit leek olympisch kampioen Mo Tae-bum op weg naar een snelle tijd, maar hij kwam in de tweede bocht ten val.

In de rit voor Mulder verloor Smeekens in 34,36 (zesde) van de Amerikaan Mitchell Whitmore die in 34,29 (nationaal record) als vierde eindigde. Ronald Mulder, vorige week nog winnaar van de eerste 500 meter, kwam nu in 34,54 niet verder dan de tiende plaats. Jesper Hospes werd dertiende (34,56).