Kijken: ijzingwekkende luchtbeelden van verwoesting op Filippijnen

Dat supertyfoon Yolanda een enorme ravage aanrichtte op de Filippijnen werd de afgelopen dagen al goed duidelijk, maar nieuwe luchtbeelden van de NOS tonen de ongekende schaal van de verwoesting in de zwaar getroffen stad Tacloban. De beelden zijn zonder geluid, maar dat geeft in dit geval niets, want ze spreken voor zich.

NOS-camerman Eric Feijten liet zijn camera met een drone over de verwoeste gebouwen en woningen van Tacloban vliegen. Te zien is dat er in heel Tacloban bijna geen steen meer overeind staat. Af en toe komen er korte shots van inwoners van Tacloban voorbij, die onderweg zijn naar elders of hulpeloos bij hun verwoeste bezittingen zitten. Vooral de beelden die op grote hoogte zijn gemaakt laten de schaal van de verwoesting goed zien.

Bekijk hier de beelden van Eric Feijten:

‘Heel voorzichtig hervatten mensen een routine’

Onze correspondent Melle Garschagen, die op dit moment in het rampgebied is, beschrijft vandaag in NRC Handelsblad hoe dramatisch de situatie in Tacloban is. “Deuren hangen uit sponningen. Mensen buigen zich over houtvuurtjes om een klein beetje rijst te koken. Setbouwers uit Hollywood zou het niet lukken een beter postapocalyptisch decor te bouwen.” Ondank alles proberen de bewoners van het eiland Leyte hun bestaan weer op te bouwen, schrijft Garschagen:

De mensen op Leyte die niet het geld hebben om te vluchten, zitten vast. Eerst waren ze murw geslagen, geschokt door wat er gebeurd is. Heel voorzichtig hervatten ze een routine. Ze wassen zich met zeep en een klein emmertje aan een open waterleiding, deels om ziektes te voorkomen, deels om in de chaos enig zelfrespect te behouden. Kinderen spelen weer met speelgoedgeweertjes, weliswaar tussen ruïnes van huizen. De laatste bananen en rijst worden geoogst, de speenvarkens die de storm hebben overleefd geslacht. Maar daarna is het klaar.

Bekijk onze serie luchtfoto’s over de ravage op de Filippijnen: