Daarvoor is nog 1,5 mld dollar nodig

Polio is bijna uitgeroeid: in 1988 waren er nog 350 000 gevallen in 125 landen, in 2012 nog 223 in vijf landen. Dit jaar zijn er 334 nieuwe gevallen, in deels weer andere landen.

De WHO zegt dat de ziekte „voor 99 procent” verleden tijd is. Maar juist dat éne resterende procent draait om de moeilijkst toegankelijke gebieden en de slechtst denkbare omstandigheden. ‘Bijna’ kan dus lang duren.

Dit voorjaar publiceerde het Global Polio Eradication Initiative, een samenwerkingsverband van de WHO, regeringen en grote donoren, wederom een plan om polio te elimineren, nu in 2018. Hiervoor is volgens de WHO 5,5 miljard dollar nodig. Op een conferentie dit voorjaar buitelden miljardairs en fondsen over elkaar heen met grote giften, maar toch ontbreekt er nog anderhalf miljard.

Gaat het lukken? Rosenbauer van de WHO is gematigd optimistisch. „Om progressie te meten moet je vooral kijken naar de drie landen waar polio nog heerst. In Afghanistan gaat het, met maar negen gevallen dit jaar, goed, en Pakistan heeft nu beloofd extra campagnes op te zetten. Over Nigeria maak ik me het meeste zorgen.” Volgens Rosenbauer wordt het virus steeds verder teruggedrongen en neemt de biologische diversiteit ervan af. Toch hoeft er maar één besmet kind te worden overgeslagen om het virus te laten overleven. Die kans blijft aanzienlijk zolang er armoede, oorlog en ontoegankelijke gebieden zijn. Rosenbauer: „De grootste vrienden van het poliovirus zijn het open riool en het gewapende conflict.”