Inzameling Filippijnen uitgesmeerd over de dag

Hulporganisaties en omroepen zien af van avondvullende televisieshow

Geen avondvullend amusement dit keer. Maandag organiseren de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) samen met de publieke en commerciële zenders een hulpactie voor de slachtoffers van de tyfoon in de Filippijnen. Van zes uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts wordt er in radio- en tv-programma’s geschakeld naar een belpanel bij Beeld en Geluid in Hilversum. Vrijwel alle live-programma’s doen mee, van Tijd voor Max tot Shownieuws van SBS. In de late avond komt er een overkoepelend programma waarin de opbrengst wordt bekendgemaakt.

De invulling is anders dan de hulpacties van de laatste jaren. Dit voorjaar kwam er veel kritiek op de tv-actie S.O.S. Syrië. Daarvoor hadden SHO, VARA en EO een tv-avond met een ‘journalistieke invulling’ bedacht. Maar de vragen van verslaggever van dienst Jeroen Pauw aan toenmalig SHO-voorzitter Jan Bouke Wijbrandi waren zo scherp, dat de kijker zich afvroeg of zijn geld goed terecht zou komen. En dus maar niet gaf.

„Syrië was zo’n complex verhaal, daar pasten zang en dans niet”, zegt Henri van Eeghen, directeur van Cordaid en actievoorzitter van de Filippijnen-actie. De SHO is nog bezig met een evaluatie van de Syrië-actie, die 4,9 miljoen euro opleverde.

De scepsis over of geld wel goed terechtkomt lijkt de afgelopen jaren gegroeid. Maar veel hangt af van het soort ramp. Van Eeghen geeft toe dat een natuurramp voor de hulporganisaties ‘makkelijker’ is. „Hier is niets politieks aan.”

Toch grijpen de SHO en de omroepen ditmaal niet terug naar de ‘shiny floor’-show, zoals bij acties voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti en de tsunami in Zuid-Oost Azië. „Het is een experiment”, zegt Van Eeghen. „We hebben samen met de omroepen bepaald dat we de actie uitsmeren over de dag, zodat we iedereen meepakken. De luisteraar van Radio 10 en de Pauw en Witteman-kijker.”

Komt de grote amusementsshow als hulpactie ooit nog terug? Een woordvoerder van de publieke omroep wil daar geen uitspraken over doen. „Dat hangt er vanaf hoeveel effect deze methode gaat hebben.”

    • Janna Laeven