Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Independer geeft betalende verzekeraars voorrang

Independer geeft betalende verzekeraars voorrang.
Independer geeft betalende verzekeraars voorrang. Foto ANP / Koen Suyk

Zorgverzekeraars die weigeren om Independer commissie te betalen verschijnen niet automatisch in de belangrijkste ranglijst die de site publiceert. Het adviesbureau, dat zich als onafhankelijk afficheert, presenteert op een niet-verifieerbare manier een topdrie van polissen.

Independer, grotendeels eigendom van Achmea (FBTO, Zilveren Kruis, Agis) en veruit de grootste tussenpersoon in zorgpolissen, verdient zijn geld met overstappers. Hoe meer consumenten via de site naar een andere verzekeraar overstappen, hoe meer Independer verdient. De site krijgt tot meer dan 100 euro per overstappende klant van zorgverzekeraars.

‘Over die insinuatie kan ik zo kwaad worden’

Independer erkent dat de topdrie die zij haar klanten adviseert alleen uit verzekeraars kan bestaan waarmee zij een contract en commissie heeft afgesproken, maar directeur Ruud Martens ontkent dat financiële motieven een rol spelen bij haar adviezen. Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, wordt volgens hem niet bevoordeeld. Martens zegt dat Independer dat nooit zal doen. “Over die insinuatie kan ik zo kwaad worden.” Wel erkent hij dat de kwaliteit waarop Independer zorgverzekeraars rangschikt niet verifieerbaar is voor de buitenwereld.

“Dat is een vrij complex algoritme, wij bootsen het advies van de persoonlijk adviseur na.”

Martens wil niet zeggen wat de verschillen zijn tussen de provisies die verzekeraars betalen. “Dat is concurrentiegevoelige informatie.” Hij zegt dat de meeste verzekeraars 2 procent van de premie per jaar provisie betalen, zo’n 20 euro.

‘Independer is misleidend en een thuisfluiter’

Voordat Achmea eigenaar werd van Independer zei directeur Arné van den Boom tegen het NOS Journaal: “Het is een wijd verspreid misverstand dat Independer onafhankelijk is.” Hij noemde de site toen misleidend en ‘een thuisfluiter’.

“Ze zijn partijdig. Als je geen zaken met ze doet, kom je ook niet in hun ranglijstjes.”