Ik vertrouw

niemand

behalve mezelf

Interview

John McAfee (68) is oprichter van McAfee Antivirus. De miljonair werd met een moord in verband gebracht en sloeg op de vlucht. Nu heeft hij een nieuw idee: D-central.

tekst Stijn Bronzwaer

foto’s Brian Finke

Waar moet je beginnen om John McAfee (68) te beschrijven? Een poging in trefwoorden: briljante wiskundige, multimiljonair, womanizer, ex-junk, wapenliefhebber en gezocht door de politie in verband met een moord.

De Brits-Amerikaanse computerprogrammeur John McAfee is oprichter van antivirusbedrijf McAfee. De verkoop van zijn aandelen, in 1994, leverde hem een fortuin op. Tot het leven vol geld hem stierlijk ging vervelen. McAfee zag op internet een villa te koop staan in een dorpje in de jungle in Belize in Midden-Amerika, verkocht al zijn bezittingen en vertrok.

Op dat moment begint een bizar verhaal vol speculaties dat eindigt met de moord op McAfee’s buurman.

Wat er precies is gebeurd in Belize is niet helemaal duidelijk. Wat we zeker weten: McAfee woonde samen in zijn villa met zeven vrouwen en liet zich omringen door een privéleger van zwaargewapende bodyguards. Volgens autoriteiten in Belize runde McAfee een drugslab vanuit de jungle, volgens McAfee zelf gebruikte hij het lab voor wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw soort antibiotica. Lokaal liet hij zich gelden, door agenten te voorzien van wapens en handboeien. Hij probeerde, volgens hemzelf, het dorp juist te redden uit handen van drugscriminelen. Als een antidrugseenheid zijn huis binnenvalt, worden er geen drugs gevonden.

Op een zondag wordt McAfee’s buurman Greg Faull gevonden in een plas bloed. Dood. Door het hoofd geschoten met een 9mm Luger. Als de politie op zoek gaat naar McAfee, die vaker onenigheid had met zijn buurman, vlucht hij het land uit. Volgens McAfee uit angst voor de corrupte autoriteiten in Belize, die de moord in zijn schoenen willen schuiven. Volgens de politie omdat ze hem willen spreken over de moordzaak. Vermomd als zwerver weet McAfee via Guatemala uiteindelijk de Verenigde Staten te bereiken.

Inmiddels woont McAfee in een klein appartement in Portland, samen met zijn nieuwe vriendin Janice Dyson, een ex-stripper en ex-prostituee. Het huis is tot de nok volgestouwd met wapens, zo is te zien op filmbeelden op het blog van McAfee. Ook wordt McAfee permanent bewaakt. Beschermd tegen de machten die het op hem hebben gemunt, volgens hemzelf.

En John McAfee heeft weer een bedrijf opgericht. Zijn nieuwe technologische vinding D-central moet over een jaar op de markt komen. D-central is een kastje van rond de 100 dollar dat je bij je kan dragen en een draadloos netwerk van een paar honderd meter omtrek creëert. Het kastje staat >> >> in contact met je smartphone of tablet. Het idee: alle D-centrals bij jou in de buurt vormen een klein, lokaal netwerk dat als het ware buiten het internet staat. Gebruikers die bij elkaar in de buurt zijn kunnen zo onderling bestanden en berichten naar elkaar sturen, zonder dat iemand meekijkt. In de techwereld wordt het idee van McAfee zeker niet weggelachen.

McAfee is bereid tot een telefonisch interview van een half uur vanuit zijn appartement in Portland. „Alle berichten die je naar elkaar stuurt zijn versleuteld. En het netwerk is niet traceerbaar, omdat het netwerk continu verandert”, vertelt hij over D-central. „Het kan om die reden niet gehacked, geobserveerd of bekeken worden.”

Hoe kwam u bij dit idee?

„Ik heb het al jaren mijn hoofd, maar het kon technisch niet. Technologie heeft dat nu mogelijk gemaakt. We hebben nu smartphones, een draagbare computer. De perfecte oplossing voor ons product.”

Hebben de onthullingen van Edward Snowden over de NSA het plan versneld?

„Ja, dramatisch. Natuurlijk.”

Hoe ziet u Snowden? Als een held?

„Ik ben extreem blij dat hij ons verteld heeft wat hij weet. Ik wil graag weten wie er inbreekt in mijn leven. Goed, hij heeft de wet overtreden door het te vertellen. Hij vluchtte, dat was zijn keuze. Afhankelijk waar je staat is hij een held of een verrader. Voor Amerikanen zou hij een held moeten zijn.”

Hoe is D-central gefinancierd?

„Door mezelf.”

Ik las dat u blut was toen u weer in Amerika arriveerde.

„Ik vertel zo veel. Het gaat niemand iets aan hoeveel geld ik heb. Als journalisten ernaar vragen, vind ik dat onbeschoft. Dus ik zeg waar ik zin in heb. Soms heb ik een half miljard, soms ben ik blut. Niemand weet hoeveel geld ik heb behalve ikzelf.

John McAfee begon aan een PhD in wiskunde aan Northeast Louisiana State College in 1968. Op dat moment was hij verslaafd aan drank en drugs. Hij werd ontslagen vanwege een relatie met een student, de vrouw waarmee hij later trouwde. In 1987 richtte hij zijn gelijknamige bedrijf in antivirussoftware op, nadat McAfee als toenmalig werknemer van Lockheed in de krant las over het allereerste computervirus: het Pakistani Brain Virus. Het idee van een virus maakte hem zo bang, dat hij besloot een antivirusprogramma te ontwikkelen. Binnen vijf jaar had de helft van alle grote bedrijven in de VS McAfee Antivirus standaard geïnstalleerd.

De angst voor virussen maakte McAfee steenrijk: de verkoop van zijn aandelen leverde hem 100 miljoen dollar op. Geld dat hij voor een deel verloor door ongelukkige investeringen en een extravagante levensstijl. McAfee liet onder meer een vliegveld voor zichzelf bouwen in New Mexico.

Met het bedrijf McAfee associeert John McAfee zich liever niet meer. Vorig jaar haalde hij de media door een filmpje op YouTube te plaatsen, waarin hij in badjas en geflankeerd door halfnaakte vrouwen uitlegt hoe je McAfee Antivirus van je computer moet verwijderen. Het filmpje werd meer dan vier miljoen keer bekeken.

Klopt het dat u zelf nooit een McAfee product heeft gebruikt?

„Ik gebruik überhaupt geen antivirussoftware.”

Waarom niet?

„Ik vertrouw het niet. Ik ben erg voorzichtig met hoe ik computers gebruik. Ik open geen mails van mensen die ik niet ken. Ik koop nooit zelf computers. Ik laat het anderen doen, zodat ze niet met mijn naam verbonden zijn. Ik bezoek geen gevaarlijke sites en maskeer mijn IP-adres. Ik wil veilig zijn. Ik houd van mijn privacy.”

De NSA-onthullingen verbazen u niet?

„Natuurlijk niet. Weet u, toen ik McAfee leidde was de overheid één van mijn grootste klanten. Inclusief de CIA, de FBI, NSA en het leger. Ik weet precies hoe de overheid opereert. Bij Lockheed had ik top security clearance. De NSA-onthullingen zijn slechts het begin. We weten alles van de NSA, omdat Edward Snowden zijn vrijheid heeft geriskeerd om ons alles te vertellen. Van de CIA of de FBI weten we nog niets, omdat niemand ons dat nog verteld heeft. Ze doen allemaal hetzelfde. Denk na. Waarom zou één overheidsdienst ons bespioneren en andere, met gelijke belangen in veiligheid, niet?”

Is dat wat u drijft? Paranoia?

„Ik noem mezelf niet paranoïde. Ik noem mezelf liever voorzichtig.”

Een disclaimer bij dit artikel: elke uitspraak van John McAfee moet je met een korrel zout nemen. McAfee staat erom bekend sommige journalisten te voorzien van informatie die niet klopt. Zo schreef het gerespecteerde technologieblad Wired een groot profiel van McAfee, waarover hij nu zelf zegt dat het „vol onzininformatie” staat. McAfee wil niet specificeren welke informatie dit is. Wired heeft nooit gerectificeerd.

Wired schreef in het verhaal onder meer dat McAfee in Belize werd beschoten door zijn minderjarige vriendin. Ze miste en raakte een kussen naast zijn oor. McAfee is als gevolg hiervan aan zijn linkeroor doof. Hij en zijn vriendin hebben later erkend dat het voorval inderdaad heeft plaatsgevonden.

Waarom verspreidt u onjuiste informatie over uzelf?

„Zodra ik door heb dat journalisten een sensationeel verhaal willen maken, voed ik ze met valse informatie. Ik ben een prankster. Ik haal er plezier uit om grappen met de pers uit te halen. Onlangs belde een journalist om 11 uur ‘s avonds met een absurde vraag over bikram yoga, omdat ik ooit yogales heb gegeven. Ik was zo geïrriteerd. Ze vroeg me: ‘Wat doet u nu eigenlijk?’, waarop ik zei dat ik ‘observerend yogales’ gaf. >> >> Dit is een nieuwe yogavorm waarbij je in een stoel zit, wijn drinkt, kaas eet en anderen yoga ziet doen, terwijl je zelf geld verdient. Het bestaat niet, maar ze schreef er een heel verhaal over. Volgens mij is ze haar baan nu kwijt. Niet mijn schuld.”

Vertelt u eens wat er precies is gebeurd in Belize.

„Dat heb ik al tienduizend keer verteld.”

Wat is er gebeurd met uw buurman Gregory Faull?

„Ik heb geen idee.”

Wil de politie u nog steeds spreken in deze zaak?

„Ja, ze willen mij spreken. En alle andere buren. Ik heb ervoor gekozen om niet verhoord te willen worden. De politie onderzoekt niks in Belize. De politie heeft niet eens een onderzoeksafdeling. Weet u, dit is geen land. Het heeft geen wetten. Het is er chaos. Belize is een gevaarlijke, corrupte bananenrepubliek.”

U had een privévliegtuig. Meerdere huizen en miljoenen op de bank. Waarom verruilde u dat voor een leven in een corrupte bananenrepubliek?

„Omdat Belize het het mooiste land van de wereld is. Als je de mensen buiten beschouwing laat.”

Mensen zijn een belangrijk onderdeel van een land, lijkt me.

„Ja, dat zijn ze. Net als de oceanen, het op een na grootste koraalrif ter wereld (Ambergris Caye, red), de junglerivieren, de wildernis, de mayaruïnes. Het is een spectaculaire plek.”

Men noemt u intelligent, leuk gezelschap en gek. Een juiste omschrijving?

„Je moet gek zijn om een entrepreneur te zijn en al helemaal als je in de beveiligingsindustrie werkt. Je moet paranoïde zijn. Als je dat niet bent ga je geen goed beveiligingsproduct bouwen, of wel? Je moet denken: wat kán er gebeuren? Zo kun je het beste product maken. Ik vertrouw niemand. Ik zie ook geen enkele reden om iemand te vertrouwen. Ik vertrouw alleen mezelf.”

U heeft een zwaar leven gehad als kind (McAfee’s alcoholistische vader mishandelde hem en pleegde zelfmoord toen McAfee 15 was). Heeft dat gebrek aan vertrouwen daarmee te maken?

„Totaal niet. Het wantrouwen jegens mensen kwam vér na m’n jeugd, pas na m’n veertigste. Ik realiseerde me: mannen kunnen hun vrouw niet vertrouwen, vrouwen hun man niet. Kinderen hun ouders niet, broers hun broers niet. Je vertrouwt je vrouw, en ineens kom je thuis en ligt ze in bed met al je buren. Dat is het leven. Dat gebeurt.”

U vertrouwt uw vriendin niet?

„Ze zit nu naast me en ik zeg u: natuurlijk niet. Waarom zou ik?”

Bent u eenzaam?

„Eenzaamheid en vertrouwen hebben niets met elkaar te maken. Je kunt iedereen in de wereld vertrouwen en de eenzaamste persoon op aarde zijn. Alles draait om het vertrouwen dat je hebt in jezelf. Zo zie ik de wereld.”

Waarom moet je gek zijn om een entrepreneur te zijn?

„Je moet zo ver mogelijk buiten de gebaande paden denken. Zo buitenaards voor anderen, dat mensen denken dat je gek bent. Je moet anders zijn.”

Wat is uw doel?

„ Ik heb geen doel. Dat heb ik ook niet nodig. Ik word wakker en doe wat de dag me brengt. Als ik een plan heb, ga ik het uitvoeren. Mijn doel is niet om geld te verdienen of goed te doen, of om mijn naam te vestigen. Ik beschouw elke dag als een mysterie. Elke dag als ik wakker word, heb ik geen idee wat er gaat gebeuren.”

Dingen overkomen u gewoon?

„Dat gebeurt bij iedereen. Alleen gedraag ik me ernaar.”

Is uw levensstijl een levensstijl die u aan zou raden?

„Absoluut, het is de enige manier om te kunnen leven. Kinderen leven zo. Elke dag is een mysterie. Daarom spelen ze. Ze hebben zo veel enthousiasme, dat ze niet stil kunnen zitten of naar bed willen. Dat missen we als we ouder worden, omdat we veiligheid voor onszelf willen creëren. Veiligheid bestaat niet.” <<