‘Ik denk wel dat het goed is dat we weer deels apart wonen’

Jurry Oortwijn

werkt als webredacteur, zijn vriendin

Kim van Aalderen

studeert nog. Ze wonen vier dagen in de week samen. Dat waren er eerst zeven. Jurry: „Het geeft wat ruimte en Kim is nog jong. Het is gezond als ze op zichzelf woont.”

‘Ik ben niet zo romantisch’

Kim: „Ik stond op het station op hem te wachten, toen een vrouw naar me toekwam. ‘Ben jij Kim?’ Ze gaf me een briefje met een aanwijzing erop. Ik moest naar de boekwinkel en daar zou ik een volgende aanwijzing vinden in puzzelboekjes in het schap. Daar lag inderdaad weer een briefje. Zo had Jurry een hele speurtocht uitgestippeld, die eindigde bij een concert.”

Jurry: „Ik doe dat heus niet elke week, maar heb er wel veel plezier in om het te bedenken. Alsof je een televisieprogramma regisseert.”

Kim: „Hij heeft zulke romantische en creatieve ideeën. Ik ben daar veel lakser in, dat is eigenlijk heel erg. Ik ben gewoon niet zo romantisch, denk ik.”

Jurry: „Dat denk ik ook niet. Maar dat maakt niet uit.”

Kim: „Dan denk ik wel ‘shit, nu moet ik hem overtreffen’, maar dan weet ik gelijk dat me dat niet gaat lukken. En daar voel ik me meteen alweer schuldig over eigenlijk.”

‘Samenwonen op mijn 19de’

Kim: „We hebben nu ongeveer vier jaar een relatie, zijn gaan samenwonen toen ik 19 was. Eerst in Utrecht, later in Amsterdam.”

Jurry: „Zelf vonden we het ook jong, maar het kwam nou eenmaal zo uit. We studeerden en dan is samen woonruimte zoeken goedkoper.”

Kim: „Ik had het nooit over ‘samenwonen’, dat vond ik zo burgerlijk overkomen. En dat zijn we helemaal niet.”

Jurry: „We zijn ook niet heel klef of altijd bij elkaar. Ze kan bijvoorbeeld prima alleen met mijn vrienden op stap.”

Kim: „Ik woon sinds een jaar nog maar vier dagen bij hem, ik heb nu ook een kamer in Rotterdam. Ik studeer daar aan de Willem de Kooning Academie. Daar krijg je veel huiswerk en projecten, maar grote tekeningen maken in ons kleine appartement in Amsterdam ging uiteindelijk niet meer.”

Jurry: „Mijn appartement is 30 vierkante meter. Het was niet dat we er echt ruzie over hadden, maar als ik thuiskwam, zat alles onder de houtskool. Ik denk wel dat het goed is dat we weer uit elkaar wonen. Het geeft wat ruimte en Kim is nog jong. Het is ook gewoon gezond als ze op zichzelf woont, dat heeft ze nog niet lang hoeven doen.”

Kim: „Nu blijft het ook leuk als je elkaar ziet, de relatie blijft fris. Ik werk hier nog steeds wel aan projecten, Jurry kan me daar goed in helpen, hij heeft zo’n goede kijk op dingen.”

Jurry: „Andersom praat ik nooit zoveel over werk. Ik ben webredacteur bij Entopic. Ik bouw websites en geef webondersteuning en onderhoud. Zodra ik thuiskom, staat bij mij de knop werk echt uit.”

‘Bijna nooit thuis ’s avonds’

Jurry: „Als je van muziek houdt, is Amsterdam de beste plek om te wonen. Daarom zitten we ook hier. Mijn hele vriendengroep bestaat uit muziekliefhebbers, we zijn zoveel de deur uit naar concerten en cafés dat we bijna nooit ’s avonds thuis zijn. Al vinden we het wel fijn om series te kijken. Als we thuisblijven, drinken we eigenlijk nooit. Compensatiegedrag is dat.”

Kim: „We hebben geen televisieabonnement, kijken alleen gedownloade series of Uitzending Gemist. Door zulke programma’s als Oh Oh Cherso en figuren als Barbie vind ik televisie zinloos.”

Jurry: „Het is zo zonde van je tijd. En als er iets echt vet is, kijk ik het wel terug. Series vind ik wel briljant, daar kan je lekker inkruipen. Zoveel chiller dan een film. Meestal kijk ik gelijk als ik thuiskom van werk één aflevering, dan begin ik daarna met koken en is het klaar als Kim thuiskomt.”

Kim: „We maken afspraken over series kijken. Homeland mogen we niet los van elkaar zien. En één keer keek ik Expeditie Robinson in mijn eentje, toen was hij boos.”

Jurry: „Niet boos, teleurgesteld.”

Kim: „Dat teleurgestelde bedoelt hij cynisch. We hebben nooit ruzie.”

Jurry: „Het enige irritante is dat zij ’s ochtends de wekker een half uur op snooze zet. Ik zit echt af te tellen wanneer de snoozer weer komt.”

Kim: „Ja, dat is wel een dingetje. Want ik vind het heerlijk.”

‘Alsof schoonmaakster is geweest’

Jurry: „We houden allebei van netjes en opgeruimd. Als Kim weer naar Rotterdam vertrekt, heeft ze nog snel opgeruimd, heerlijk, net alsof de schoonmaker is geweest.”

Kim: „We hebben de vloer wit geverfd, die moet wel twee keer in de week. Als de één kookt, doet de ander de afwas. Ik houd meer van koken, ben graag creatief. Dan maak ik quiche of gevulde paprika’s. Als hij alleen is, eet hij groente uit een potje, maar daar ben ik tegen. Zoveel suiker en shit zit daarin.”

Jurry: „Als ik alleen ben, voelt eten maken als een verplichting.”

Kim: „Je kan het wel. Je wilt de moeite niet nemen.”

Jurry: „We doen ook elke dag opnieuw boodschappen. Toen ik studeerde en een koelkast moest delen, dacht ik dat ik met een eigen koelkast wel zou zorgen dat hij flink vol zit. Maar nee.”

Kim: „We willen gewoon niet plannen.”

Jurry: „Misschien gaat dat ooit nog komen, maar voor nu is het fijn zo. Gaan we lekker vaak uit eten.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

    • Charlotte van ’t Wout