Ideale familiebinge NIEUWE SERIES VERVOLGSERIES tv & dvd

Het Engelse ‘bingen’ is het modewoord dat dit jaar doorbrak: het in één sessie kijken van een televisieserie. De verslaafde kijker negeert het bestaan van afleveringen en tijgert van cliffhanger naar cliffhanger. Voor wie alleen kan kijken is acht uur afzondering geen probleem. Anders is de beste oplossing voor dit asociale gedrag medestanders creëren die meekijken. Dat vraagt om behoedzaam manoeuvreren.

Voor een goede kerstbinge met de hele familie zijn Nederlandse series ideaal. Anders dan in veel Angelsaksische producties blijven het kwetsend taalgebruik, grafisch geweld en afwijkende seks meestal binnen de perken.

In de eerste scène van Girls bijvoorbeeld probeert het vriendje van de vrouwelijke hoofdpersoon haar meteen te kontneuken en in Luther besluipen en verminken macabere, gestoorde perverts vrouwen die alleen thuis zijn. Dat wil je niet vlak voor de fondue.

Feelgoodkanjer Moeder, ik wil bij de revue, over een boerenzoon die in de jaren vijftig droomt van zang en dans, is op een rake wijze voluit sentimenteel en geestig en brengt oma misschien nog eens op een nieuwe anekdote. Ben je als ouders toch nieuwsgierig naar Girls, dan kun je je jonge tieners ook uitstekend zelf apart laten bingen met iets Nederlands uit de eigen collectie: Levenslied of Annie M.G. bij voorkeur – fijne brokjes muziek, geschiedenis en cultuur: verantwoord en voedzaam.

Vrouwen kijken het liefst naar drama, en dan het liefst met sterke vrouwen. Dat maakt Borgen zo populair, en Downton Abbey. Voor hen is er dit jaar geen nieuw seizoen The Good Wife, maar wel The Newsroom, New Girl en vooral Revenge, de edelsoap waarin goed en fout heerlijk overzichtelijk zijn verdeeld: Dynasty voor de jaren tien.

Voor mannen – al dan niet lijdend onder de echtelijke Prius, vegetarische gerechten van kookgoeroe Yotam of pacifistische opvoedingsstrategieën – is er ontsnappingssnoep te over. Lekker fout is Banshee: de woeste Lucas Hood, ex-bajesklant die per ongeluk sheriff wordt, viert zijn primitieve emoties bot in vuistgevechten en voortdurend zijn er voor hem mooie vrouwen die eigenlijk wel beter weten. Een prima oppepper.

Ron Rijghard