Hufterboeken Actuele non-fictie Non-fictie, geschiedenis Boeken Boeken

Als lezen empathieverhogend werkt, dan is het de vraag of de recentste trend in boekenland wel zulk goed nieuws is. Die trend is namelijk boeken over ‘schreeuwerige hufters die matige tot redelijke voetballers waren’. Kort geleden stond nog op nummer 1: Geen gezeik over Jan Boskamp, die ook iets met voetbal doet of ooit gedaan heeft, maar die vooral bekend is omdat hij op tv in zo’n voetbalprogramma een haarscherpe visie op homoseksualiteit ten beste geeft: „Ik heb nog nooit een homo meegemaakt. Al mijn medespelers waren hartstikke gezond.”

En dat zei hij niet zomaar, dat was ter verdediging van René ‘voetbal is geen sport voor homo’s’ van der Gijp. Diens biografie was onlangs nog de winnaar van de NS Publieksprijs.

Net binnen in de CNPB-lijst: het verhaal van ‘behangkoning’ John van Zweden, miljonair dankzij handige investeringen in het Engelse voetbal, maar levenslang geschorst als scheidsrechter.

En na verschijning werd ook Vechtlust van Vincent de Vries een direct seller, een biografie over Fernando Ricksen. Die heeft, zo vertelde hij bij DWDD, ALS, een even dodelijke als afschuwelijke ziekte. Maar hij is vooral beroemd geworden omdat hij na een interland een hotelkamerdeur intrapte. Zijn sleutel deed het niet, meende hij. Na zijn welgemikte trap stond hij in de kamer van Ruud van Nistelrooij. Verkeerde deur. Laatste interland.

Dat sport- en voetbalboeken het goed doen, is al vaker opgemerkt, maar er is iets meer aan de hand, want als het hier echt om voetbal ging, waren er wel succesvolle boeken over Cruijff, Van Persie of Frank de Boer geweest. Het boek over de sympathieke en goede voetballer Dennis Bergkamp bungelde één week onderin in de bestsellerslijst, om er daarna weer uitgegooid te worden. Oké, uiteraard is er een uitzondering: er was ook een bestseller over Zlatan, maar dat was een hufter én absolute topvoetballer ineen.

Het klopt dat met deze boeken een mannenpubliek wordt bereikt. En dat is mooi, want nu weten we waaraan de mannelijke boekenkoper zich spiegelt: aan deze schreeuwerige, intimiderende figuren met een afkeer van alles wat anders is. Deze mannen lezen hun boeken waarschijnlijk zondagavond tussen 20 en 22 uur (tussen Studio Sport en Voetbal International), om mopperend en scheldend de tijd door te komen: Homo’s!

Toef Jaeger