Honderden demonstreren tegen Zwarte Piet in Amsterdam

Demonstranten op het Beursplein een dag voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Het comite Zwarte Piet Niet organiseerde de manifestatie om te protesteren tegen Zwarte Piet.
Demonstranten op het Beursplein een dag voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Het comite Zwarte Piet Niet organiseerde de manifestatie om te protesteren tegen Zwarte Piet. Foto ANP / Bas Czerwinski

Op het Beursplein in Amsterdam hebben vanmiddag honderden mensen gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. De betogers maakten bezwaar tegen de figuur van Zwarte Piet, die volgens hen racistisch zou zijn. Morgen is in Amsterdam de officiële intocht van Sinterklaas.

In Amsterdam is het verzet tegen deelname van Zwarte Piet aan die intocht het grootst. De rechter oordeelde vorige week dat Zwarte Piet gewoon welkom is bij de intocht. Om de tegenstanders tegemoet te komen, besloot het Amsterdamse intochtcomité dat de Zwarte Pieten morgen in Amsterdam geen oorring zullen dragen. Een ooorring wordt soms geïnterpreteerd als een symbool van slavernij.

Aanwezige journalisten en belangstellenden plaatsten vanmiddag foto’s van de demonstratie op Twitter:

Twitter avatar WilfredSimons Wilfred Simons #zpn Manifestatie Zwarte Piet Niet op Beursplein Amsterdam. De ‘antipieten’ willen een feest voor iedereen. http://t.co/yf7Xury4Wc

Geen incidenten bij intocht Groningen

De nationale intocht van Sinterklaas in Groningen liep eerder vanmiddag zonder grote incidenten. Uit voorzorg waren er extra agenten op de been. De politie hield een verwarde man aan die een mes op zak had, zo meldde persbureau Novum. Op het bureau bleek dat de man nog een gevangenisstraf uit moet zitten. De politie heeft zijn mes in beslag genomen. De man blijft voorlopig vastzitten.

De politie noemde de intocht verder “sfeervol en gezellig”. Behalve de arrestatie deden zich geen incidenten voor. In totaal waren er zo’n 45.000 mensen naar het centrum gekomen om Sinterklaas persoonlijk te verwelkomen.

Bekijk onze fotoserie over de intocht: