Vier keer twee druppels in de mond

None

„Het toedienen van het Sabinvaccin is makkelijk”, zegt Rosenbauer. „Het gaat om twee druppeltjes van een stroperige vloeistof in de mond; dat maakt het werken met lokale teams makkelijker.” Per kind, vertelt hij, zijn vier doses nodig, soms meer, als het kind bijvoorbeeld ziek is of diarree heeft.

„In Syrië heb je een geschiedenis van goede immunisatie, en daarom ook een hoge acceptatie van vaccinatie. Dat is anders dan in Somalië, waar al twintig jaar geen normaal gezondheidssysteem meer is. Ook gaat het in het Midden-Oosten om een overzichtelijke hoeveelheid mensen: 22 miljoen kinderen tot vijf jaar. Dat lijkt veel, maar in Nigeria gaat het om 44 miljoen kinderen.”

Maar hoe werk je in een oorlogsgebied? „Je brengt in kaart waar je moet zijn, je houdt vluchtelingenbewegingen in de gaten. Je zoekt contact met vrijwilligers en lokale gezondheidsdiensten. Je geeft vaccins mee aan ieder konvooi dat het gebied ingaat. Aan de randen van no-go-areas zet je vaccinatieposten neer.”

Rosenbauer verwacht de uitbraak in Syrië binnen een half jaar onder controle te hebben. „Voor het Midden-Oosten ziet het er niet slecht uit.” Toevallig was er deze week net een regionale WHO-vergadering gepland. Alle landen hebben verklaard nieuwe vaccinatieprogramma’s hoge prioriteit te geven. Pakistan, de bron, heeft toegezegd meer te gaan vaccineren.

„Regeringen die meewerken maken het verschil”, vertelt Rosenbauer. „Zelfs in Somalië slaagden we erin om, toen daar in 2005 een uitbraak was, die binnen acht maanden onder controle te krijgen. En inmiddels hebben we een beter vaccin, waarvan je doses sneller achter elkaar kunt geven, en zijn we er beter in mensen te volgen.”