Het via internet doorgeven van zelf

Hersensignalen kunnen uit het brein worden afgetapt, volgens Rob van Hattum.

None

Eind februari kwam een team onder leiding van Miguel Nicolelis met levende ratten waarvan de breinen via internet met elkaar verbonden waren; een idee dat een grote kans maakt om wetenschappelijk en technologisch een game changer te worden.

Nicolelis experimenteert met breininterfaces waarmee hij mensen met een verlamming in staat wil stellen om via de gedachte elektrische ledematen of andere apparaten aan te sturen. In het artikel beschrijft zijn team een experiment waarin ratten elkaars brein konden beïnvloeden terwijl de één in Durham in de Verenigde Staten rondliep en de andere in Natal, Brazilië.

De dieren leren signalen aan het brein van de ander door te geven om zo elkaars gedrag te veranderen. Er was sprake van tweewegcommunicatie. Via de intercontinentale brein-computer-internetverbinding leerden de dieren om elkaar aan te zetten tot een handeling waaraan een beloning verbonden was.

Dit experiment toont aan dat hersensignalen direct uit het brein kunnen worden afgetapt en en kunnen worden omgezet in een signaal dat zich makkelijk laat transporteren. Dan wordt het weer terug omgezet in een voor het brein bruikbaar en begrijpelijk signaal.

Daarmee ontstaan nieuwe communicatie- en leermogelijkheden waar we alleen nog maar van kunnen dromen.

In de negentiende eeuw leerden we hoe we geluid om konden zetten in een elektrisch signaal en omgekeerd.

Daarmee konden we muziekstukken vastleggen en overal ten gehore brengen, of met elkaar spreken over grote afstand. In de twintigste eeuw leerden we hetzelfde te doen met beelden en verbonden we iedereen ter wereld via televisie en internet visueel met elkaar.

In de eenentwintigste eeuw kunnen we leren hoe we breininformatie kunnen opslaan, transporteren en direct overdragen op anderen.

Dit kan een doorbraak zijn naar een wereld waarin mensen hun eigen geheugen, gedachten of dromen kunnen opslaan, waarin ons brein zich plastisch genoeg toont om een nieuwe universele e-breintaal aan te leren die het mogelijk maakt om één of meerdere breinen direct over grote afstanden met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Het klinkt als een hersenspinsel, maar dat was vliegen ooit ook.

Rob van Hattum is inhoudelijk Directeur van het Science Center Nemo en maker van wetenschapsprogramma’s.