Koelewijn verliest rechtszaak

Zanger Peter Koelewijn heeft zijn kort geding tegen schrijver A.F.Th van der Heijden verloren. Koelewijn voelde zich gegriefd door passages in Van der Heijdens roman De helleveeg, waarin tijdens de jaren zestig boven de (destijds werkelijk bestaande) viswinkel van de familie Koelewijn een abortuspraktijk is gevestigd. De roman zou de indruk kunnen wekken dat de moeder van de zanger illegale abortussen pleegde, hoewel dat niet in de roman staat. Hij eiste een rectificatie en een schadevergoeding.

Rechter S.P. Pompe vindt het, zo blijkt uit het vonnis, ‘begrijpelijk’ dat Koelewijn zich gegriefd voelt, maar meent dat de passages binnen de vrijheid van de romanschrijver Van der Heijden vallen. Hetzelfde geldt volgens de rechter voor de vislucht die in de roman door het hele pand hangt, zo blijkt uit het vonnis. „Ook hier is begrijpelijk dat eiser dit niet prettig vindt.” Onrechtmatig is de fictie van Van der Heijden echter niet, ondanks het gebruik van elementen uit de werkelijkheid.