Groenten uit alle landen Kunstboeken Kookboeken Boeken

De beweging in Kookboekenland is heel duidelijk: we moeten groenten eten. Het gaat in de culinaire wereld al jaren over lokaal eten, over verse ingrediënten die liefst van dichtbij komen, over biologisch en seizoensgebonden eten. Daar is niets aan veranderd.

Wel lijkt het alsof de hang naar eten dat past bij de regio waarin je kookt, zoals bijvoorbeeld de nordic kitchen die in Denemarken opgeld doet, alweer afneemt. De keukens die al jaren de toon aangeven zijn en blijven die van rond de Middellandse Zee, en dan vooral de Italiaanse keuken die onverminderd populair blijft, en de Noord-Afrikaanse keukens.

De groentegerechten die je in de vele groentekookboeken vindt komen meestal uit de genoemde mediterrane landen, en uit het Verre Oosten, waar ze altijd al bijzondere dingen zonder vlees deden. Vlees eten is minder in trek, maar als je het doet, dan met behulp van beproefde technieken en traditionele bewaarmethodes, en met vlees dat niet uit de bio-industrie komt. Eten heeft met lifestyle te maken, dat is wel duidelijk. En met boodschappen doen: het kan een behoorlijke opgave zijn voor wie niet vlak bij een boerenmarkt, een mediterrane supermarkt, een winkel van Marqt en/of een Groene Slager woont om alles in huis te halen wat de kookboekenschrijvers ons graag willen laten gebruiken. Koken moet van de meeste schrijvers ook een beetje je hobby zijn, zodat je bereid bent er tijd aan te besteden. En aan de schrijvers zelf trouwens, die vaak van alles vertellen over zichzelf, hun eetvoorkeuren en hun favoriete leveranciers.

Marjoleine de Vos