Geven is een kunst

Cadeaus uitdelen maakt een mens gelukkiger. Daar bestaat geruststellend veel wetenschappelijk bewijs voor. Het is zelfs bewezen dat gelukkige mensen meer cadeaus weggeven, waardoor ze nog gelukkiger worden, waardoor ze… Schenken zorgt voor een eindeloze, positieve spiraal. Cadeaus geven doe je om zelf blij van te worden, zeker, maar het is de enige egoïstische daad waar iedereen alsmaar blijer van wordt.

Toch kun je niet zomaar lukraak cadeaus uitdelen. Goed geven is een levenskunst, een kunst die wordt onderschat.

We leven niet in het tijdperk van geven, maar van delen, van sharing. Delen is feitelijk geven zonder dat je zelf iets kwijtraakt, je behoudt altijd een kopie. Dat is een armoedige vorm van geven. Het lijkt meer op strooien: anoniem, vol willekeur, een schot hagel. En hoewel alles draait om personalisatie, en nu zelfs bedrijven beweren jou echt helemaal te kennen, blijven echt persoonlijke cadeaus een zeldzaamheid.

Echt geven vergt precisie, aandacht, tijd en niet te vergeten: geld. Dat is niet weinig. Maar dit alles loont de moeite, er hangt immers veel van af. Want zoals een verkeerd cadeau heel desastreus kan uitpakken, zo kan een welgemikt presentje geluksverhogend werken, zowel voor de gever als voor de ontvanger. Dat maakt dat het kiezen van het juiste cadeau uiterst stressvol kan zijn: niets minder dan ons en andermans levensgeluk staat immers op het spel.

Als handreiking daarom onderstaande negen geboden voor het kiezen en geven van cadeaus.