Gelukkig geven Vooraf

Cadeaus uitdelen maakt een mens gelukkiger. Daar bestaat geruststellend veel wetenschappelijk bewijs voor.” Zo begint Arjen van Veelen zijn verhaal over de kunst van het geven in deze cadeaubijlage. Schenken is volgens hem „de enige egoïstische daad waar iedereen alsmaar gelukkiger van wordt”. Waarmee niet is gezegd dat geven eenvoudig is: „niets minder dan ons en andermans levensgeluk staat immers op het spel”. Daarom schreef hij De Negen Geboden van het Geven (Gebod 1: Negeer het verlanglijstje).

Om u de komende tijd te helpen met het kiezen van het juiste cadeau hebben de redacties van Cultureel Supplement, Boeken en Lux gezamenlijk deze cadeaubijlage gemaakt. Onze recensenten maken de balans op van het film-, muziek- en boekenaanbod van het afgelopen jaar. Ze signaleren trends en geven hun voorkeuren. „Geen zorgen, u mag weer met de handen boven de dekens lezen”, schrijft literatuurrecensent Arjen Fortuin. „Het is voorbij, het jaar waarin het enige boek waarover werd gepraat een erbarmelijk slecht geschreven pseudopornotrilogie was.” Al hebben we er de trend van boeken over „schreeuwerige hufters die matige tot redelijke voetballers waren” (Toef Jaeger) voor teruggekregen. Jazzrecensent Amanda Kuyper constateert verheugd dat „een nieuwe Nederlandse generatie met zijn vuisten op de deuren van de jazz beukt” en Ron Rijghard zag veel televisieseries voorbij komen die geschikt zijn voor „een goede kerstbinge” (het met Kerst in één sesie kijken van een hele serie).

Zoekt u een sinterklaas- of kerstcadeau voor uw vader, puberzoon, peuter, (schoon)moeder of nichtje? De kans is groot dat u tussen de 278 cadeautips in deze bijlage iets geschikts vindt. Doe bijvoorbeeld als recensent Bernard Hulsman en geef uw oma de biografie I Would Die 4 U. Why Prince Became an Icon, zodat „ze op de valreep te weten komt dat er ook mannen zijn die vrouwen het liefst in bad stoppen”.

Onlosmakelijk verbonden aan geven is krijgen. Weet u niet hoe u uw teleurstelling moet verbergen als u een cadeau uitpakt dat tegenvalt? Lees dan de wenken die Arjen van Veelen aan het slot van deze bijlage geeft. „Sommige cadeaus ontvang je niet, sommige cadeaus incasseer je.” Om het geluksgevoel daarna weer op peil te krijgen, is er maar één oplossing: zelf geven. Ik wens u een vrolijke feestmaand. Geef uzelf gelukkig.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur