Excellente student gaat meer collegegeld betalen

Universiteiten mogen binnenkort een hoger collegegeld in rekening brengen voor speciale collegereeksen waarin de beste studenten extra intensief en uitdagend onderwijs krijgen. Dat heeft minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vrijdag bekendgemaakt. Bij wijze van proef mag een aantal instellingen tot 2019 experimenteren met deze zogenoemde excellentietrajecten. Het collegegeld mag niet hoger zijn dan twee keer het wettelijk collegegeld van 1.900 euro.

Volgens de minister bestaat bij sommige studenten grote behoefte aan deze intensieve trajecten, omdat ze zich onvoldoende uitgedaagd voelen in het reguliere onderwijs. Omdat er geen geld onttrokken mag worden aan de rest van het onderwijs om deze intensieve colleges te verzorgen, moeten studenten die eraan willen meedoen er meer voor betalen.

Studentenbond LSVb is niet blij met het besluit van de minister. Het experiment leidt volgens de studenten tot een „tweedeling in het onderwijs”. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: „Je wilt dat het talent en de motivatie van een student bepalend is voor de onderwijsvorm die hij kiest, en niet de dikte van zijn portemonnee. Op deze manier bevordert de minister het ontstaan van onderwijs voor de elite.”

Ook D66, partij in het Herfstakkoord waarin 600 miljoen euro extra voor het onderwijs werd uitgetrokken, is niet gelukkig met het experiment. Kamerlid Paul van Meenen liet op Twitter weten dat de rekening voor excellent onderwijs „niet bij de student” moet worden gelegd.

Bussemaker wil dat universiteiten een goede dispensatieregeling hebben, waar studenten een beroep op kunnen doen als het verhoogde collegegeld voor hen een onevenredige belasting vormt.