Een boom met die elektrische fietsen oplaadt

Botanische Tuinen gebruiken extra energie van de zero emission tree, volgens Erik Puik.

Sinds deze zomer staat de eerste Nederlandse oplaadboom voor elektrische fietsen bij de ingang van de Botanische Tuinen in De Uithof in Utrecht. De boom werd geplant door de Hogeschool en de Universiteit Utrecht in het kader van het Festival de Beschaving. De zero emission tree is een duurzame oplaadpaal. Het ‘bladerdak’ bestaat uit zonnecellen. E-fietsers tappen de energie af; de Botanische Tuinen gebruiken de overtollige energie.

Deze zonneboom is bedoeld voor trottoirs, parkeerterreinen en andere functionele ruimtes die voor zonnepanelen aanvankelijk minder geschikt zijn. Door verhoogde plaatsing van de panelen blijft de functionaliteit behouden en kan er toch energie opgewekt worden. Het eerste prototype, bedoeld voor het meten en verbeteren van het concept, werd op 21 juni officieel in gebruik genomen op de Kennisconferentie Duurzaam Doen van Hogeschool Utrecht.

Erik Puik (1964) heeft als onderzoeker ervaring in inkjetprinters, zaktelefoontjes en sensors voor auto’s en medische systemen. Hij is lector Microsystemen aan de Hogeschool Utrecht. Samen met studenten streeft hij naar duurzaamheid.