Een boom die elektrische fietsen oplaadt

None

Sinds deze zomer staat de eerste Nederlandse oplaadboom voor elektrische fietsen bij de ingang van de Botanische Tuinen in De Uithof in Utrecht. De boom werd geplant door de Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit Utrecht (UU) in het kader van het Festival de Beschaving. De zero emission tree is een duurzame oplaadpaal voor elektrisch fietsen. Hij heeft de vorm van een boom.

De boom wekt zelf energie op door middel van een bladerdak van zonnecellen. Gebruikers van elektrische fietsen kunnen de energie bij het laadpunt van de boom aftappen. Overtollige energie wordt gebruikt voor de Botanische Tuinen. De boom heeft zoveel mogelijk natuurlijk aandoende materialen en organische vormen. Daardoor past hij in een groene omgeving en heeft hij ook de associatie met duurzaamheid.

De zero emission tree is bedoeld voor trottoirs, parkeerterreinen en andere functionele ruimtes die voor zonnepanelen minder geschikt zijn. Door verhoogde plaatsing van de panelen blijft de functionaliteit behouden en kan toch energie worden opgewekt.

De eerste oplaadboom is door HU en UU gezamenlijk gefinancierd en geschonken aan de Botanische Tuinen. Het eerste prototype, bedoeld voor het meten en verbeteren van het concept, werd op 21 juni officieel in gebruik genomen op de Kennisconferentie Duurzaam Doen van Hogeschool Utrecht.