De chocola dreigt op te raken. Wereldwijd rampenplan is in werking

Nederlanders zijn echte ‘chocoholics’: we weten gemiddeld 5 kilo chocola per jaar. Maar ook voor onze economie is de productie van chocola erg belangrijk. De vraag naar chocola stijgt echter harder dan het aanbod. Er is inmiddels een rampenplan in werking, schrijft de Volkskrant in de multimediale webproductie ‘De chocola raakt op’.

De webproductie 'De chocola raakt op' vertelt het verhaal over de wereldwijde problemen bij de productie van cacao.
De webproductie 'De chocola raakt op' vertelt het verhaal over de wereldwijde problemen bij de productie van cacao. Foto screenshot vk.nl

Nederlanders zijn echte ‘chocoholics’: we eten gemiddeld 5 kilo chocola per jaar. Maar ook voor onze economie is de productie van chocola erg belangrijk. De vraag naar chocola stijgt echter harder dan het aanbod. Er is inmiddels een rampenplan in werking, schrijft de Volkskrant in de multimediale webproductie ‘De chocola raakt op’.

De Volkskrant maakte in samenwerking met OneWorld een mooie, informatieve webversie van een artikel over de cacao-industrie dat vandaag ook in de papieren krant verscheen. De productie begint met de feiten. Zo wordt de afhankelijkheid van de Nederlandse economie van de cacao-industrie duidelijk gemaakt door Amsterdam om te dopen tot de “cacaohaven van de wereld”. Jaarlijks wordt er 600.000 ton cacao in de Amsterdamse haven overgeslagen, oftewel 20 procent van de wereldvoorraad.

Hoewel de vraag naar chocola blijft stijgen, stagneert het aanbod. Als de productie niet snel sterk kan worden verhoogd, kan er in 2020 al niet meer aan de wereldwijde vraag naar cacao worden voldaan. Het aanbod komt vooral uit west-Afrika, waar 70 procent van de cacao wordt geproduceerd. De helft daarvan komt uit Ivoorkust, waar 700.000 boeren actief zijn in de cacao-industrie. De productie wordt bedreigd door de oprukkende Sahel, maar ook door het feit dat veel boeren overstappen van cacao op bijvoorbeeld rubber en palmolie.

Nieuwe productiemethoden moeten industrie redden

Om het tij te keren hebben fabrikanten als Mars en Nestlé een wereldwijd rampenplan in werking gesteld om de productie op te schroeven. Hoe dat in Ivoorkust in z’n werk gaat, wordt beschreven (en prachtig verbeeld) in de webproductie van de Volkskrant. Journaliste Carlijne Vos schrijft bij de foto’s van Kadir van Lohuizen:

De cacaoplantages van Enan Abblé en Emile Ouedraogo in Kragui, in het zuidoosten van Ivoorkust ogen hetzelfde, maar wie beter kijkt ziet dat de bomen van Abblé meer vrucht dragen. De nieuwe aanplant staat netjes in een rij, op veilige afstand van elkaar zodat zieke bomen apart kunnen worden verzorgd. Abblé is lid van een coöperatie en krijgt speciale training om zijn productiemethode te verbeteren. Daardoor gebruikt hij minder schadelijke bestrijdingsmiddelen, verbetert de kwaliteit, raakt de bodem minder uitgeput en kan zijn cacao worden bestempeld als ‘duurzaam’. De nieuwe productiemethoden zijn niet alleen goed voor Abblé - hij produceert drie keer zoveel als Ouedraogo - maar vooral ook in het voordeel van de grote chocoladefabrikanten als Mars en Nestlé.

Lees, bekijk en beluister hier de volledige webproductie van de Volkskrant.

    • Pim van den Dool